Sari la conținut

„Tu cum îți vei construi casa ta naturală/ecologică” – sau, cum își imaginează românii casa lor ecologică?

Cum își imaginează românii o casă ecologică..„Tu cum îți vei construi casa ta naturală/ecologică”
Cum iti vei construi casa
Cum iti vei construi casa

Site-ului de specialitate „Case Naturale..în România”, a lansat la începutul anului 2015 un chestionar pentru a crea un sondaj de opinii cu titlul „Tu cum îți vei construi casa ta naturală/ecologică?”, scopul fiind o analiză cu privire la nivelul de informare a cetățenilor în ceea ce privește casele ecologice și cerințele sau dorințele acestora.

Chestionarul a fost completat de 672 de persoane, vizitatori al site-ului menționat și de membrii grupului de pe facebook, considerat cel mai important grup de discuții pe tema caselor ecologice.

În cele de mai jos, haideți să vedem – în funcție de întrebări și răspunsurile bifate – cum ar trebui să arate și cât ar trebui să coste o casă naturală/ecologică.

Prima întrebare a chestionarului se referă la tehnica sau materialul cu care și-ar construi fiecare casa, structura, pereții exteriori al casei. Deși pământul, lutul este cel mai vechi, cel mai ieftin și probabil și cel mai durabil material de construcții, cu tradiție în România (vezi un scurt istoric al construcțiilor din pământ), este oarecum surprinzător alegerea celor care au bifat răspunsurile, majoritatea alegând casele din baloți de paie, casele din lut situându-se doar pe locul doi în preferințele românilor. Despre casele din baloți de paie puteți citi chiar pe site-ul oficial, administrat de ”Asociația Case Naturale”, www.casedinbalotidepaie.ro

Cu toate că acoperișul verde are tradiție în țările scandinave, majoritatea celor care au completat chestionarul, își imaginează case din baloți de paie cu acoperiș tip terasă, cu capre cățărate păscând iarbă, iar în ceea ce privește podeaua, majoritatea ar umbla, proabil, desculț pe o podea din lemn. Acoperișul cu șindrilă (șiiță), tradițional în marea parte a țării noastre, a ocupat doar locul doi. Credem că părerile sunt cel mai bine împărțite acolo unde s-a pus problema sistemului de încălzire, majoritatea alegând sobele cu masă termică, dar aproape la fel de mulți alegând sobele de teracotă, șemineele, sau așa numitele sobe rachetă.

O întrebare s-a pus și în ceea ce privește zonele umede, cum ar fi băile, bucătăriile dintr-o casă ecologică, știind că sunt zone ale casei unde se acordă extrem de multă atenție finisărilor. Ca și la restul opțiunilor, cei care au contribuit la completarea chestionarului, au optat pentru o soluție deloc ieftină sau tradițională, specifică țării noastre, majoritatea alegând tadelakt-ul, un material găsit în mod naturl, tocmai în Maroc, o tencuială naturală, pe bază de var cu care se pot acoperi forme organice (chiuvete, căzi de exemplu) și se poate colora preferențial. Următorul mod de finisare a zonelor umede ar fi placarea cu piatră de râu dar destui de mulți ar rămâne la „clasicele” plăci ceramice.

Știind că pe site-ul www.casenaturale.org se promovează, se încurajează construirea caselor în regie proprie, s-a pus o întrebare interesantă și anume „Cu cine, cum și-ar construi românii casele ecologice?” Conform opțiunilor bifate, majoritatea ar alege să o construiască singuri  (cu familia sau prietenii) dar sub îndrumarea unui specialist (consultant), însă, sunt destui de mulți care ar alege o echipă specializată, deși, conform răspunsurilor de la ultima întrebare, legată de suma care ar fi dispuși să cheltuiască pentru o casă ecologică, nu ar depăși 10.000 euro.

Trăgând linie, iată că majoritatea celor care și-ar construi o casă ecologică, ar construi-o din baloti de paie, cu acoperiș verde, s-ar încălzi în fața unei sobe cu masă termică pe niște covoare întinse pe o podea din lemn și ar fi dispuși să cheltuiască destul de mult pe finisajele interioare, dar nu ar cheltui  pe o casă ecologică (care pe viitor le-ar aduce mai multe economii la facturi, la rețete medicale) mai mult de 10.000 de euro. Ceea ce ar trebui să ne bucure este faptul că, în viitorul apropiat se pare că vom avea mai mult de 100 de case ecologică, asta conform unui sondaj pe grupul de facebook mai sus menționat.

Chestionarul va rămâne deschis în continuare și poate fi completat de oricine dorește să facă acest lucru. Puteți completa chestionarul AICI!

Articolul a fost preluat de pe site-ul Case Naturale, la sfârșitul articolului putând fi citit și concluzia celor care au lansat acest chestionar, cu privire la rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *