Sari la conținut

Case din chirpici – pas cu pas

Cum să-ți construiești o casă din chirpici, pas cu pas
 Fiecare casa este unica, vie, vibranta si biostructural vorbind, este invelisul mineral al celui sau celor care o locuiesc. Are meridiane energetice si chakre, genereaza un efect de forma perceptibil cu care interferam pe diverse niveluri structurale fizice si subtile. Casa este un biosistem deschis, integrat organic in Firea Inconjuratoare, o interfata intre macro si microstructurile Multiversului, un moment holo-fractal al Creatiei.
 Construirea trece prin aceleasi faze tehnice de baza ca la oricare alt tip de casa. Trebuie respectata cu strictete ordinea executiei lucrarilor. Cea mai buna abordare este angajarea unei persoane de specialitate care sa intocmeasca un Grafic de Executie si sa urmareasca executarea lucrarilor in ordinea fireasca si respectarea proiectului.
Pentru cei ce construiesc pentru prima data, urmarirea executiei propriu-zise si implicarea directa in unele operatiuni poate fi o experienta placuta si foarte utila a punerii in opera a Proiectului.
Participarea la intocmirea Graficului de Executie este importanta pentru ca este si un exercitiu de imaginatie, practic se construieste mental si se noteaza etapele ce urmeaza sa fie parcurse.
In continuare avem un exemplu de Plan de Lucru, ce va ajuta sa ganditi toate etapele pana la incheierea proiectului.

Etapele de constructie ale unei locuinte din chirpici:

 1. Alegeti-va cu grija locul unde veti amplasa constructia, astfel incat sa beneficieze de o buna expunere la soare in timpul iernii si de posibilitatea de scurgere a apei. Exista insa o serie de caracteristici zonale care nu sunt luate aproape niciodata in calcul: fluxul, debitul si directia de curgere a apelor subterane; vecinatatile de relief si influenta lor energetica; structura geologica din punct de vedere al influentei pe care o exercita anumite structuri asupra sanatatii; sursele locale de poluare chimica; nivelul poluarii sonore; surse de radiatii nucleare; aeroporturi sau rute aeriene care traverseaza terenul; sosele cu trafic intens si parcari ale acestora; cai ferate; linii de inalta tensiune; directia vanturilor dominante din perspectiva unor surse industriale de poluare; prezenta unor abatoare sau carmangerii in apropiere; gropi de gunoi; elemente de arheologie ale terenului, vechi asezari, cimitire, locul unor batalii – au o energetica aparte care este bine sa fie evitata; prezenta si nivelul radonului in sol. Este foarte important ca locul sa se potriveasca cu profilul psihologic si cu sistemul de valori precum si cu nivelul evolutiei spirituale a viitorilor locatari.

Inainte de cumpararea terenului este necesar un studiu geotehnic pentru a verifica natura solului, structura acestuia si situatia alunecarilor de teren. Este bine de stiut si daca se afla vreun baraj sau dig in amonte de locul pe care intentionam sa-l cumparam si daca zona este inundabila. Studiul geotehnic ne ajuta sa evitam surpriza neplacuta de a afla dupa cumpararea terenului ca trebuiesc executate lucrari de consolidare a solului inainte de construi, sau ca apa freatica este doar la cativa metri de suprafata. Acest studiu preliminar ne este ulterior necesar pentru dimensionarea fundatiilor viitoarei constructii si face parte din documentatia care se intocmeste pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Trebuie de asemenea verificat daca in zona se respecta dreptul de interzicere a umbririi casei, daca in viitor se vor construi alte cladiri sau se vor extinde cele existente. De asemenea, trebuie verificat in planurile de dezvoltare urbana sau rurala daca putem pozitiona avantajos locuinta din punct de vedere a expunerii catre soare.

 Este bine ca inainte de a stabili viitorul amplasament sa verificam locul dorit si din punct de vedere geo-patogen. In cazul prezentei unor puternice campuri electromagnetice apare ceea ce se numeste stres geopatic – stare de puternic disconfort la nivel energetic. Ca atare, este indicat sa evitam o astfel de zona si sa determinam ariile energetice benefice pe zona construibila a terenului. Pe langa toate acestea, o pozitionare incorecta a casei face ca ea sa nu beneficieze de conditiile naturale de insorire si umbrire, de adapostire de vanturile reci, de imediata vecinatate a unor elemente de relief benefice.

2. Definiti ceea ce doriti sa construiti. Cat de mare sa fie locuinta, de cate incaperi aveti realmente nevoie si ce destinatii vor avea. Exista tendinta de a supradimensiona fiecare incapere atat orizontal cat si vertical fara a tine cont de cheltuielile de constructie si cu atat mai putin de cele de exploatare. O casa mai mare decat necesitatile familiei inseamna cheltuieli lunare mai mari. Dupa ce ati intocmit o dispunere a incaperilor si functionalitatilor pe niveluri, veti avea o Tema de Proiectare si urmeaza sa angajati un arhitect pentru intocmirea Proiectului si obtinerea Autorizatiei de Construire.

3. Daca nu sunteti familiarizati cu documentatiile tehnice ale unui proiect, este util sa construiti un model, o macheta a locuintei pe care doriti sa o construiti. Este un exercitiu placut si foarte util pentru ca veti realiza dimensiunile si proportiile imobilului si in aceasta faza puteti sa faceti toate modificarile pe care le doriti. Dupa obtinerea Autorizatiei de Construire si a planurilor stampilate „VIZAT SPRE NESCHIMBARE” modificarile nu mai sunt posibile. Va recomand sa construiti macheta la scara 1:50 pentru a putea materializa cat mai multe detalii ale viitoarei constructii. Folositi materiale care au consistente, culori si texturi asemanatoare celor pe care le veti folosi la constructia propriu-zisa. Pentru a va face o idee cat mai clara a spatiului in care veti locui, va recomand sa realizati la scara si incinta in care veti construi. „Amenajati” curtea ca si cum ar fi reala, fixati bancute, definiti alei, un iaz, sistemul de iluminare, etc. Sfatuiti-va cu familia si alegeti cele mai potrivite solutii.

4. Alegeti solutia constructiva potrivita pentru zona in care construiti. Consultati un structurist pentru a va asigura ca ati ales corect. In memoriile tehnice de specialitate care fac parte din Proiectul ce urmeaza a fi autorizat, va fi mentionata solutia tehnica aleasa si structuristul o va dimensiona.

 5. Creionati din cativa tarusi de lemn si o sfoara o macheta a casei la scara 1:1, chiar pe locul in care va fi amplasata. Plimbati-va atat prin interior cat si prin curte si incercati sa va imaginati cum va arata in final. Inca mai puteti face modificari fara ca acest lucru sa implice costuri suplimentare.

6. Pe durata autorizarii Proiectului, intocmiti o Planificare cat mai amanuntita a executiei propriu-zise. Extrasul de materiale pe care-l intocmesc proiectantii va ajuta sa calculati costurile materialelor de constructii ce urmeaza sa le puneti in opera. In Caietul de sarcini gasiti detalii si prescriptii tehnice legate de executia propriu-zisa. Pe langa materialele de constructii si instalatii, aveti nevoie si de unelte si dispozitive specifice. Chiar daca veti construi in regie proprie impreuna cu rudele si prietenii trebuie sa angajati o persoana de specialitate, un Diriginte de Santier.

 NOTA : Momentul inceperii construirii efective trebuie ales cu mare grija pentru a putea beneficia de influentele benefice ale astrelor, ale ciclurilor lunare si a fi in acord cu profilul astral al viitorilor locatari.

 Casa proiectata ca un mediu complex, tamaduitor are in vedere si un vechi proverb care spune ca prevederea este cel putin la fel de importanta ca vindecarea. O casa naturala, „curata” din punct de vedere al energeticii negative (generata de efectele formelor dizarmonice) si prin absenta elementelor toxice emanate in microclimat de obiectele confectionate din materiale sintetice, va ajuta mintea si corpul nostru sa se detoxifice si va induce firesc starea de bine, de confort mental si fizic.

 Culoarea, sunetul, lumina, aromele, apa, sunt elemente de terapie atunci cand sunt armonios impletite in proiectul casei. Ele sunt in esenta forme de energie care ne sunt benefice in evolutia spirituala, ne vindeca si ne ajuta sa deschidem ferestre catre Intelepciune. Este cea mai importanta parte a hranei zilnice, pe care de cele mai multe ori o trecem cu vederea.

 Locuinta nu trebuie sa fie un depozit de obiecte. Un inteligent proverb al aborigenilor spune asa: cu cat stii mai mult cu atat ai nevoie de mai putin. O casa trebuie sa miroasa placut ca suma a mirosurilor obiectelor aflate in interior si a celor provenite de la propria structura

 7. Testati solul si evaluati – facand diverse amestecuri si diverse caramizi din chirpici – ce este necesar sa ii adaugati pentru a ajunge la cel mai bun amestec de chirpici. Masurati proportiile diverselor ingrediente si calculati necesarul de materiale – nisip, lut si paie. Planificati si pregatiti locul unde se va face amestecul, cat mai aproape de amplasament. Ideal este sa folositi daca se poate, pamantul extras din sapatura. In acest fel economisiti timp, efort, bani.

8. Planificati ritmul de livrare al materialelor – nisip, lut, paie – dupa necesitati. Depozitati aceste materiale cat mai aproape si mai sus fata de locul de constructie, intr-un loc unde nu va va impiedica activitatea. Asigurati-va ca paiele sunt acoperite si nu stau pe pamant.

9. Confectionati balize pentru trasare, folosind doi tarusi mai lungi de cca 1,2m o scandura orizontala. Bateti cate un tarus la stanga si la dreapta fiecarui ax al constructiei, distanta dintre acestia fiind de aproximativ 1,0m. Fixati cu cuie cate o scandura orizontala intre cei doi tarusi ai fiecarui ax. Bateti cate un cui deasupra scandurii orizontale in dreptul fiecarui ax. Cuiul nu trebuie batut complet. Fixati intre cele fiecare doua cuie care marcheaza un ax, pe cele doua directii ale casei, cate o sarma subtire. Ati obtinut un caroiaj identic cu cel din Proiect. Atentie: balizele trebuie sa fie amplasate la cel putin 2,0m de locul unde se va efectua sapatura.

 Cota ± 0,00m se traseaza pe mai multe obiecte fixe din preajma: alte constructii, garduri din beton, stanci, stalpi ai retelei de curent electric. Cota ± 0,00m este cota pardoselii finite a Parterului constructiei si de la acest nivel se calculeaza si transmit toate cotele nivelurilor constructiei atat subteran cat si suprateran. Stabiliti Cota ± 0,00m la cel putin +0,4m deasupra cotei terenului natural.

10. Indepartati stratul vegetal si depozitati-l separat de pamantul ce urmeaza sa fie excavat pentru ca este stratul fertil pe care il veti folosi la amenajarea gradinii. Se formeaza in mii si mii de ani si este pur si simplu pacat sa-l aruncam la intamplare. Startul vegetal are o grosime medie de cca 0,40m. In functie de cat de mare este volumul de sapatura, optati pentru sapatura manuala sau mecanizata. Retineti: chiar daca veti folosi un utilaj specializat, tot va trebui sa corectati manual forma sapaturii. In varianta ideala in care pamantul provenit din sapatura este bun pentru confectionarea caramizilor din chirpici, depozitati acest material cat mai aproape de locul constructiei.

 NOTA: Dupa finalizarea sapaturii chemati ing. geolog care v-a facut Studiul Geotehnic pentru a va elibera Avizul Geotehnic. Acesta va studia structura solului in sapatura si isi va da acordul pentru adancimea de fundare si/sau va cere analize de laborator suplimentare sau marirea adancimii de fundare.

11. Asezati pe fundul sapaturii un strat de pietris de cca 0,15m pentru ruperea capilaritatii. Astfel, apa provenita din sol nu va urca pana la pardoseala. Pozati drenuri perimetrale din teava din PP de v min. Ø110mm perforata si protejata cu geomembrana. Drenul are rolul de a colecta apele provenite din panza freatica si pe cele meteorice si de a le deversa in canalizare sau in puturi absobante, iar geomembrana are rolul de impiedica patrunderea in tevi a particulelor de pamant si astfel colmatarea acestora.

 12. Construiti zidurile exterioare si fixati cadrele usilor si ferestrelor sau ancorele cadrelor, buiandrugii si grinzile. Lasati goluri pentru conductele de apa si scurgeri si pentru instalatiile electrice.

13. Pe grinzile incastrate in zidurile din chirpici construiti planseul din dulapi de lemn de rasinoase in grosime de 5cm pozati pe cant. Inaltimea dulapului pozat astfel trebuie sa fie de cca 20cm. Pe acestia montati o pardoseala din acelasi material. Daca scandurile au falt este si mai bine. Se monteaza decalat in asa fel ca rosturile din capetele dulapilor sa nu fie unul in prelungirea celuilalt. Cel mai bine este sa se foloseasca aceiasi lungime de dulap si rosturile sa cada pe mijlocul dulapilor din stanga si dreapta. Se obtine o tesatura asemanatoare celei de la zidarie. Un astfel de planseu poate suporta greutatea mobilierului de la etaj sau mansarda si se curbeaza foarte putin in timp.

 14. Construiti sarpanta din rigle de rasinoase conform prescriptiilor Proiectului. Montati cosoroabele, cadrele, panele si pana de coama, apoi capriorii – primul si ultimul si apoi ceilalti ii aliniati cu primii in asa fel ca sa obtineti un plan perfect. Daca sunt prevazuti clesti, montati-l pe primul si pe ultimul folosind o nivela pentru asigurarea orizontalitatii si intindeti cate o sfoara pe capete intre ei la partea de jos, apoi montati-i si pe ceilalti deasupra sforii. In acest fel vor fi orizontali si in acelasi plan. Daca procedati in acest fel si vreodata veti dori sa transformati podul in mansarda, va va fi foarte usor pentru ca veti lucra finisajele pe suprafete plane.

15. Experimentati tehnici si retete de fabricare a chirpiciului. Puteti incerca o reteta de tipul celei folosite de fabricile de caramizi: argila 24%, mal 50%, nisip 23% si pietris 3% sau, o reteta din care rezulta un produs mai slab compus din argila 14%, mal 22%, nisip 62% si pietris 2%. Concentrati-va pe imbunatatirea treptata a amestecului si tineti cont de materialele care le gasiti in zona.

16. Asigurati-va ca faceti peretii verticali, indiferent daca sunt plani sau curbi. Nu lasati protuberante sau goluri. Folositi nivela, sabloane, cumpana. Intindeti o sfoara de ghidare la fiecare rand atat pe interiorul cat si pe exteriorul zidului. Puteti folosi mortar de lut sau puteti umezi pur si simplu caramizile de chirpici, dar aceasta tehnica este mai dificila. Este o placere sa lucrezi cu pamantul, asa ca va veti simti bine, iar mainile nu vor crapa ca in cazul lucrului cu ciment si var.

17. Asezati cu grija fiecare caramida in asa fel ca sa obtineti o tesatura perfecta a zidariei. Rosturile verticale trebuie sa fie pe axul transversal al caramizilor inferioare si aliniat cu rosturile randului de sub caramizile inferioare. Ca sa va fie mai usor puneti pe cealalta parte a zidului decat cea pe care lucrati, cateva sipci verticale in dreptul rosturilor. Nu va grabiti, lucrati la propria Dvs. locuinta si va doriti ca aceasta sa devina Camin.

18. Pozati traseele instalatiilor electrice, de incalzire, de apa si scurgerile, pe masura ce ridicati peretii. Lasati nise pentru distribuitoarele de instalatii termice si tablourile electrice. Creati in structura zidurilor nise decorative de diferite forme si marimi, dar nu exagerati pentru a nu afecta stabilitatea constructiei. Echilibrul, calea de mijloc trebuie sa va ghideze in tot ce intreprindeti. Nu va sfiiti sa intrebati structuristul despre intentiile Dvs. de a mai modifica macar cate ceva la Proiect. In mod sigur si-a luat masuri de siguranta pentru ca stie ca orice Beneficiar mai vrea sa schimbe ceva dupa ce incepe executia.

19. Construiti golurile ferestrelor si usilor. Fixati bucati de lemn in pereti (ghermele), in care ulterior veti putea fixa cu suruburi tocurile sau precadrele usilor si ferestrelor. Puteti aplica aceiasi tehnica si pentru rafturi, polite, etc.

20. Din lut se pot confectiona si piese de mobilier. Puteti construi nise, dulapuri, banchete, mese, cuptoare, vetre, etc. Exista tehnici specifice pentru tratarea suprafetelor, pentru a putea fi spalate fara a se deteriora. Exista retete de tencuieli si vopseluri pentru finisarea si tratarea suprafetelor peretilor si pardoselilor bailor si bucatariilor. Pentru exterioare se folosesc tencuieli rezistente la apa. Tencuielile contin printre altele var hidraulic, cazeina, sare, etc. De retinut ca din varul amestecat cu cazeina rezulta albuminatul de var, care este rezistent la apa si asigura o buna impermeabilitate, daca se lucreaza corect si se inchid porii tencuielii.

 21. Orice structura are o perioada in care „se aseaza”. Tencuiti peretii in interior si exterior, retusati pe ici pe colo si aplicati culorile naturale. Puteti folosi pigmenti naturali (lut colorat) intr-o masa formata din var si cazeina. Pentru zonele umede se poate adauga 2-4% ulei de in dublu fiert.

22. Daca nu puneti pamant pe acoperis sarpanta trebuie termoizolata. Puteti folosi suluri de lana in grosime de 15cm. Montajul se face intre capriori, la baza inferioara a acestora, pentru a permite aerului sa circule in zona dintre lana si astereala. Pe astereala se monteaza o bariera unidirectionala de vapori dintr-o membrana care se gaseste in depozitele de materiale de constructii. Urmeaza sistemul de sipci (sipca si contrasipca) si invelitoarea din sindrila sau tigle ceramice, metalice sau din beton.

23. Dupa inchiderea cladirii, montarea usilor si ferestrelor si uscarea peretilor, puteti incepe sa incalziti in mod treptat cladirea. O incalzire rapida poate provoca fisuri in pereti. In timpul incalzirii trebuie sa aveti grija sa fie in permanenta cateva geamuri semideschise, pentru a permite surplusului de aburi sa iasa, altfel peretii pot absorbi o cantitate prea mare de umiditate si procesul de uscare se va prelungi inutil.

24. In aceasta etapa puteti continua finisajele interioare. Finisati tot ceea ce este zidit in interior: lucrarile in lemn, dulapurile, platformele, cadrele usilor de interior, suporti pentru tevi, etc.

25. Aplicati un strat de finisare pardoselilor din lut, cu ulei de in si ceara de albine.

26. Bucurati-va de ceea ce ati realizat si dati o petrecere! Invitati-i pe toti cei care v-au ajutat sa construiti.

Sursa: http://www.bodyalchemist.ro