Casele naturale nu necesită vreun tip deosebit de acoperiș cu geometrie aparte sau materiale speciale, dar, pentru ca o astfel de casă să țină vreme de câteva secole, merită investiția într-un acoperiș durabil.
Înainte de „marea industrializare” toată lumea avea un acoperiș așa numit natural sau ecologic. Oamenii își construiau acoperișurile din cele mai bune materiale – care puteau servi acestui scop – aflate pe terenul lor sau în imediata apropiere. Așa au apărut acoperișurile din pământ (numit și „verde” sau „vegetal”), acoperișurile din stuf, șindrilă de lem sau cele din stuf.
Acesta este și sfatul nostru : Alege un sistem care se potrivește climei, bioregiunii, mărimii construcției, dar și buzunarului, abilităților și materialelor disponibile.
NOTĂ : Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. Puteți descărca AICI
1. Să ferească de ploaie și alte precipitații și țină apa departe de pereți.
2. Să prevină pierderile de căldură sau supraîncălzirea.
3. Să apere locuitorii casei și obiectele din interior de vânt, de lumina în exces, de zgomote, de praf și de alte neplăceri.
4. Să rămână locului în caz de uragane, vânturi puternice și cutremure.
5. Să reziste la sarcini suplimentare cum ar fi lucrătorii care îl întrețin, zăpada, grindina, crengile căzute și altele.
6. În zonele cu pericol de incendii să apere de foc.
7. Să țină panouri pentru încălzirea apei, panouri fotovoltaice și poate chiar o grădină de acoperiș.
8. Să colecteze apa de băut sau folosință casnică și/sau irigații.
9. Să încurajeze mai degrabă decât să îndepărteze creșterea plantelor și viața sălbatică.
Important este ca indifernt de tipul de acoperiș care-l alegi întotdeauna lasă un spațiu de ventilație deasupra izolației și o barieră contra vaporilor sub ea. Această barieră de vapori, de obicei făcută din folie de plastic fixată deasupra plafonului împiedică aerul cald săi asă din clădire și nu permite formarea condensului în acoperiș.