Sari la conținut

Tencuieli

Tencuieli naturale
tencuieli naturale
tencuieli naturale

De ce am alege tencuieli naturale? Tencuielile și finisările naturale au capacitatea de a regla umiditatea și de a înmagaziona căldura. Totodată acestea permit respiratia peretilor, contrar gleturilor, vopselelor convenționale.

O regulă generală în construcțiile naturale este că cine se aseamănă se adună. O tencuială pe bază de pământ este perfectă pentru o căsuță de cob. De asemenea, varul se folosește peste tot în lume pentru a obține o tencuială care respiră sau o vopsea care protejează și înfrumusețează pereții din pământ.

Tencuielile interioare și stucurile pe bază de ciment sunt fatale pentru clădirile de pământ. Aproape întotdeauna, straturile groase de ciment crapă și se sfărâmă din cauza rigidității lor. Umezeala pătrunde prin aceste crăpături, erodând structura de pământ de dedesubt. Straturile de ciment respiră mult mai greu și încetinesc uscarea cobului de sub ele. Multe din clădirile vechi „restaurate” cu tencuială de ciment au trebuit să fie refăcute.

Tot cimentul trebuie îndepărtat, daunele trebuie reparate iar clădirile, retencuite cu un material compatibil, permeabil la vaporii de apă.

Rostul  unei tencuieli naturale

Pe zidurile exterioare, tencuiala protejează cobul de eroziunea provocată de vânt, ploaie, soare și zăpadă. Tencuiala exterioară la cob este necesară doar dacă locuiți în zone unde ploaia bate oblic sau zăpada viscolește și se acumulează lângă casă. Tencuiala dă un finisaj neted pereților zidurilor.Tencuiala protejează de îngheț. Tencuiala este un pretext pentru a organiza o șezătoare! Atunci când tencuiți, practic dezmierdați fiecare centimetru din căsuța cea nouă și frumoasă

Nu există o linie de demarcație între cob, tencuială, alis, vopsea și diluant. Fiecare se amestecă cu cealaltă în funcție de cantitatea de apă și de mărimea particulelor din compoziție. Atunci când vorbesc despre „alis”, mă refer la o tencuială fină sau la o vopsea groasă. La clădirile naturale, este foarte important să aveți o tencuială care respiră și se poate mișca. Tencuiala absoarbe și eliberează umezeala, permițând zidurilor să se usuce repede. Vaporii de apă trebuie să poată ieși din spațiile interioare și din materialele de construcție, unde ar putea provoca daune.

NOTĂ :  Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați.

Tipuri de tencuieli

tencuieli naturale
tencuieli naturale

Cei care aleg să-și tencuiască pereții caselor cu tencuieli naturale, acum pot alege din două categorii mari : o categorie ar fii cea a tencuielilor naturaleprefabricate, iar cealată categorie ar fi celepreparate local, din resursele aflate în imediata apropiere a terenului.

Marele avantaj al tencuielilor prefabricate este confortul care îți este oferit prin faptul că aceste tencuieli nu au nevoie de altă prelucrare decât adăugarea apei și aplicarea acestora pe pereți. În schimb există un mare inconvenient în ceea ce privește aceste materiale și anume prețul foarte piperat pentru majoritatea celor care aleg să-și construiască casă naturală. Totuși, calitatea acestora este indiscutabilă! Este bine de știut faptul că la unele tipuri de tencuieli prefbricate (mai ales cele decorative – cum ar fi Tadelakt-ul) este nevoie de persoane experimentate pentru a fi aplicate corect.

Avantajele tencuielilor preparate local sunt costurile reduse, posibilitatea de a experimenta și voia bună la activitățile de preparare și aplicare a acestora. Acestea pot fi de tencuieli pe bază de var și/sau tencuieli de lut (argilă). În ambele cazuri, varul sau argila au rol de liant. Ca agregat se folosește nisip (uneori chiar cu pietriș), iar ca armătură diferite materiale naturale cu fibră cum ar fi paiele, cânepa sau păr de capră, bălegar de cal, dar se poate folosi și plasă de fibră de sticlă. Pot fi considerate dezavantaje timpul pierdut pentru a experimenta amestecul perfect și faptul că necesită întreținere mai frecventă decât cele prefabricate.

Tencuiala poate fi amestecată pe o prelată la fel cum se prepară și cobul. Dacă vreți să faceți tranșe mari, le puteți face într-o groapă mare săpată pe teren. Se pot face cantități mai mici în roabe, găleți sau căzi. Betonierele amestecă bine tencuielile pe bază de pământ, dacă nu vă enervează zgomotul!

Mai multe informații despre tencuieli ecologice găsiți aici : 

cnf
           Clic pe imagine