Așa cum aproape peste tot în lumea asta se construiește cu ajutorul pământului, și la noi în țară există case construite cu diferite tehnici de sute de ani, cele mai răspândite fiind bordeiele, casele din chirpici și casele din paiantă.
Cea mai veche tehnică utilizată la noi au fost casele care, în zilele noastre ar fi numite „case hobbit” și care pe românește se numesc „bordeie”. Bordeiul este un tip de locuință semiîngropată, cunoscut în România și în țările vecine sub numele împrumutat de la români. Este cea mai veche locuință permanentă cunoscută pe teritoriul României, identificată în situri arheologice din preistorie până în vremurile noastre. A coexistat din vechime până după primul război mondial cu casa de suprafață, dominând în câmpia Dunării.
Deși se consideră că locuințele din chirpici sunt specifice categoriilor sărace ale populației, unii specialiști recunosc că sunt printre cele mai sănătoase case și, totodată, cele mai rezistente la cutremur. Probabil că este cea mai răspândită tehnică cu care s-a construit pe teritoriul României, și în zilele noastre putem găsi foarte multe astfel de case în diferite zone ale țării. Paianta și pământul bătătorit sunt tehnici folosite de strămoșii noștrii, dar se pare că în zilele noastre, un avânt important iau casele construite cu tehnica „cob”. Asta, probabil simplității și ale unor calități care pune oarecum în avantaj această tehnică împrumutată din vestul Europei, față de tehnicile tradiționale enumerate mai sus. Diferențele sau avantajele tehnicilor mai sus enumerate, sunt descrise pe pagina „Tehnici”
Harta caselor construite din lut în România
O hartă creată cu scopul de a exemplifica și încuraja construcția caselor din lut, cu diferite tehnici : chirpici, paiantă, cob, etc. Pe hartă apar casele construite după anul 2012, cele cunoscute, mediatizate într-un fel sau altul! Iconițele NU SUNT la locația exactă, fiind marcate doar localitățile unde sunt construite aceste case, pentru a evita eventualele neplăceri în ceea ce privește intimitatea beneficiarilor. În cazul în care doriți să-i vizitați, vă rugăm să-i contactați prin link-urile alăturate în descrierea de pe hartă.