Casele din lut sunt durabile, ce rezistenta au? …chiar și în zonele ploioase rezista?
Rezistenta caselor din lut (corect construite) este indiscutabilă! În Anglia există zeci de mii de case din lut confortabile, multe dintre ele fiind folosite de mai bine de cinci secole. Zgârie-norii medievali de zece etaje din Yemen sunt în parte din cob, ca şi Taos Pueblo4, locuit neîntrerupt de 900 de ani. O mare parte din Marea Piramidă şi din Zidul Chinezesc sunt din pământ, iar cele mai vechi locuinţe umane cunoscute (din pământ, desigur) din Ierihon au supravieţuit 9.000 de ani. Aşadar, casa ta din cob ar trebui să îşi depăşească uşor vecinele lor construite convențional și proiectate pentru o utilizare de doar cincizeci de ani. Ca orice alt fel de structură, clădirile din cob au nevoie de acoperişuri bune şi fundaţii potrivite pentru a le apăra de distrugerile provocate de apă. În mod tradiţional, pereţii din cob sunt protejaţi de apa de ploaie cu o tencuială pe bază de var sau stuc, deşi în zonele protejate din Anglia pereţi netencuiţi au supravieţuit secole întregi.
Casele din lut nu sunt umede în interior?
Deseori, vizitatorii de iarnă ai clădirilor din lut, comentează despre cât de călduroase şi uscate sunt acestea. Pereţii din lut cu o grosime între 50 şi 70 de centimetri oferă o masă termică uriaşă şi izolaţie adecvată, ideale pentru construirea solară pasivă. Structurile din lut necesită doar puţină încălzire suplimentară iarna şi rămân răcoroase şi confortabile în zilele fierbinţi de vară. Fiind ignifug, lutul poate fi folosit pentru a construi cuptoare, sobe şi şemineuri şi este ideal pentru case complet imune la foc, în zonele în care au loc incendii de pădure. Unul dintre proiectele noastre preferate este o bancă sau un pat din cob, încălzite de coşul unei sobe cu lemne.
Dar cutremurele?
Nici un sistem de construcţie nu este garantat împotriva cutremurelor, însă clădirile din cob au un bun istoric de supravieţuire în zone seismice. Spre deosebire de construcțiile din chirpici, ţinute la un loc în mare parte de gravitaţie, clădirile din cob sunt unite printr-o reţea textilă tridimensională şi invizibilă făcută din paie împletite, cu mii de tulpini individuale asigurând o rezistenţă generală uriaşă. Un conac din cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supravieţuit 150 de aniîntr-una dintre cele mai active zone seismice din lume, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce oraşul din jurul lui s-a prăbuşit. Linille curbe și formele îngustate caracteristice pereţilor din cob de Oregon îi fac şi mai rezistenţi.
De rozătoare ar trebui să ne temem?
În niciun caz. Sunt animale deștepte, inocente care au avut ghinionul să se nască pe aceeași planetă pe care s-a născut omul. În rest natura își face treaba, deoarece pentru a regla reproducerea excesivă, a născut și alți inamici pentru rozătoare : pisici, șerpi, bufnițe, etc. Știm că întrebarea din subtitlu s-ar referi la relația om-rozătore și de asemenea știm că nu e plăcut să-ți găsești dimineața masa plină cu animăluțe sau cu urmele lăsate de aceștia. În principiu, nu ar trebui să avem temeri. Vorbim de case cu pereți destul de tari și suficienți de groși pentru a descuraja rozătoarele. De altfel ca și în cazul caselor din baloți de paie ar fi soluții de prevenire, care le puteți citi AICI. Oricum nimic nu exclude să avem mici animăluțe din când în când în casă, dar și ele, ca și noi facem parte din natură și credem că ar trebui să lăsăm natura să-și facă treaba, iar recomandarea noastră este : ținei pisici, liniștiți….sunt atât de drăguțe, nu-i așa?
În principiu, la o casă din lut, ceea ce ar trebui oarecum să ne îngrijoreze este umiditatea excesivă. Și aici ne referim exclusiv la zone cu risc mare de inundații dese (de exemplu Delta Dunării), că sunt soluții de protejare împotriva ploilor, furtunilor, vântului sau a pânzei freatice ridicate și astea le găsiți în pagina : Întreținere-Prevenire!