Sari la conținut

Tehnici

Oare ce fel de tehnică să alegem, pentru a ne construi o casă din pământ?

Oare ce fel de tehnică să alegem, pentru a ne construi o casă din pământ?….asta poate fi întrebarea pusă de cei care încă nu s-au hotărât cum și din ce să-și construiască o casă. Înainte a lua orișice hotărâre, este foarte important să știți că o casă va fi eficientă și sănătoasă dacă îndeplinește (cel puțin) două criterii foarte importante : 1.casa să fie foarte bine termoizolată, în toate direcțiile (podea, pereți, acoperiș), iar 2. pereții să „respire” (  acest lucru este explicat AICI). Aceste criterii pot fi îndeplinite foarte ușor cu materiale de construcții naturale. Sunt multe tehnici de a construi cu pământ. Oare care este cea mai bună!

 

tehnici
tehnici

 

Ceea ce mulți dintre „pasionații” caselor ecologice nu știu, sau știu greșit, este faptul că materialele de construcții naturale pot fi împărțite în două categorii importante : materiale cu calități de termoizolare (în principiu cele care au în componență celule mici de aer : paie, stuf, lână) și materiale cu calități de înmagazionare, acumulare (lut, lemn, piatră, nisip). Acestea din urmă pot avea „efect termoizolator” dar numai de la o anumită grosime (de exemplu lemn minimum 40 cm, lut minimum 60-70 cm sau piatră minimum 100 cm). Grosimea peretelui contează și în cazul materialelor cu calități termoizolante dar scade semnificativ : paie minimum 30, stuf minimum 35, cânepă și lână minimum 25-35, etc). Materialul spre care dorim să ne îndreptăm atenția este lutul, așa că dorim să vă explicăm de ce unii cred că pământul termoizolează și de ce multe din casele construite din pământ au miros de umezeală, mucegai.

Așa cum am amintit, lutul este un material de construcții care are proprietatea de a înmagaziona temperaturile dar și umiditatea. În cazul în care știm să ne folosim corect de aceste proprietăți, vom avea o casă foarte sănătoasă, cu un aer curat și un climat foarte confortabil. Dacă ne folosim greșit, vom avea de suferit. Pe înțelesul tuturor, pământul absoarbe în interior căldura sobei (vorbim de iarnă, deoarece în această perioadă sunt diferențe mari între temperaturile din interior și exterior). Deoarece în interior avem o tempratură constantă (să zicem 20 grade celsius ), într-o anumită grosime (dinspre interior spre exterior), peretele va avea aceeasi temperatură. Problema e, că în cazul peretilor din lut, acelasi lucru se întâmplă și în exterior, dar aici vorbim de temperaturi mult, mult mai scăzute față de interior, și destul de schimbătoare. Deci în exterior, temperatura rece intră mai adânc în perete, se retrage.  Dacă cele două temperturi se vor întâlni, se va face în perete condens (umezeală) , care va ataca si distruge materialele organice mai slabe (paie, apoi stuful si lemnul), iar asta duce la aparitia mucegaiului sau chiar la slabirea structurii. Dacă pereții sunt suficienți de groși, atunci cele două temperaturi nu vor apuca să se întâlnească, astfel peretele nu va fi umed.

Așadar, mare atenție la alegerea materialeleor de construcții, apoi la tehnica cu care vreți să vă construiți casele. Înainte de a vă apuca, documentați-vă, practicați (la ateliere, sau acasă, construind clădiri mici, anexe) sau în cel mai rău caz apelați la un consultant.

În cele de mai jos, puteți alege să citiți descrierea celor mai întâlnite tehnici în țara noastră, împărțite pe două categorii : cele tradiționale, tipice țării noastre și cele „împrumutate” dar demne de luat în seamă, având unele avantaje față de tehnicile tradiționale.

Folosiți-vă de săgețile albe din pătrățele negre, apoi click pe imagine! Veți fi direcționați pe pagina de descriere a tehnici alese.

Tehnici tradiționale

Tehnici „împrumutate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *