Sari la conținut

Avantajele caselor din pământ

Care sunt avantajele unei case din materiale naturale?

 În primul rând climatul :   Utilizarea materialelor ecologice in construirea unei case imbunatateste automat calitatea aerului din interior. Acest aspect este foarte important, deoarece aerul pe care-l respiram in fiecare zi, cu regularitate, ne afecteaza starea de sanatate, in bine sau in rau, in functie de calitatea si puritatea lui.

În orice anotimp există o umiditate de 50% în casele eco. Iarna este excelent, pentru că din cauza aerului uscat există tot felul de probleme cu gâtul. Având umiditate 50%, scăpăm de acestea. Alt avantaj este faptul că energia solară este păstrată între pereţii casei, iar amprenta asupra mediului este aproape 0. Unul dintre cele mai importante avantaje este şi preţul mic de construcţie.

pereti din pamant
Avantajele caselor naturale, caselor din pământ

1.Materiale naturale, nepoluante   Materialele de construcții le poți găsi chiar pe terenul unde construiești sau în apropierea acestuia. Acest lucru poate micșora costurile. Deoarece materialele sunt naturale, nu poluezi nici mediul înconjurător dar mai important este că nu pui îm pericol sănătatea celor care vor locui în casă 2. Eficiente, economice

Pereţii din unele materiale naturale au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

3. Rezistență

Casele construite din materiale naturale, contrar temerilor multora care știu prea puține despre acestea, sunt mult mai rezistente la cutremure și incendii. Explicația este foarte simplă : majoritatea materialelor de construcții naturale sunt foarte flexibile, iar unele efectiv nu ard. Dacă se alege o combinație bună a acestor materiale (de exemplu pereti din paie cu tencuiala de argila) putem obtine o casa rezistenta atat la cutremure cat si la incendii. Oricum in institutii din tari occidentale s-au facut teste de rezistenta la cutremur si incendii, iar rezultatele au fost mult peste asteptari. (de ex. o casa din baloti de paie tencuita cu argila, a rezistat la o temperatura de 2000 grade celsius, 180 minute!)

4. Costuri reduse

Din moment ce o casa “verde” este construita folosind materiale durabile si de inalta calitate, pe termen lung costurile de intretinere si renovare vor fi mai mici decat ale unei case standard.

 Costurile acestor tipuri de case pot fi foarte scazute din doua motive : materialele de constructii ne sunt oferite de natura, deci avem de platit maximum transportu acestora, iar al doilea motiv este ca sunt usor de construit, fiind nevoie doar de cunostinte de baza in domeniul constructiilor si una sau doua participari la workshop de specialitate

Printre avantajele unei case eco, se numara si valoarea ei pe piata imobiliara. In cazul in care se hotaraste sa o vanda, datorita acestor imbunatatiri, proprietarul unei asfel de case va obtine un pret mai mare decat ar obtine pe o casa construita in mod standard, neecologica si ineficienta din punct de vedere energetic