Cuptor din lut – pas cu pas
Dar, oare câți dintre cei care ne citiți, știți cât de ușor și ieftin este construirea unui astfel de cuptor!?
Iată, în cele de mai jos, vă descriem cum se construiește și de ce aveți nevoie de a o construi…chiar fără ajutorul specialiștilor.
Având în vedere faptul că vorbim de un cuptor care se va construi afară, în aer liber, recomandarea noastră este să vă gândiți să o și acoperiți, deoarece, fiind realizată din materiale naturale, ea nu va rezista la fel de mult timp la ploi si viscole cât ar rezista dacă ar fi protejată!
Un astfel de cuptor poate fi construit și în interior, dar trebuie foarte bine concepută și realizată pentru a nu umple casa cu fum.
Principiul de funcționare a unui cuptor din lut se bazează pe calitățile de înmagazionare a căldurii a amestecului din care este fabricat. Odată încins, cuptorul redă încet, treptat și uniform căldura în interior. Având în vedere că încălzirea cuptorului se face cu lemne, acesta face ca mâncărurile preparate aici să fie atât de……hmmm, speciale!
- în primul rând pentru sănătatea ta și bunătățile care urmează să le prepari în ea
- o poți forma după fantezia ta
- marea majoritate a materialelor necesare le găsești aproape oriunde, în natură
- nu ai nevoie să angajezi specialist
- o poți face cu familia, copii sub formă de joacă
- este foarte ieftin și poate să servească mai multe generații
Pentru construirea unui astfel de cuptor ai nevoie în primul rând de un spațiu liber de cca 5 mp. Cuptorul în sine nu ocupă mai mult de 2 mp, dar trebuie să ai în vedere construirea unui acoperis, un mic spatiu de depozitare (lemne) și loc pentru libera miscare (cu lopata de lemn care se foloseste la manipularea mancării)!
Ai nevoie de lemnul necesar pentru acoperiș și materialul hidroizolant (recomandăm acoperișul verde, realizat 100% din materiale naturale). Pentru cuptorul în sine, ai nevoie de bolovani, piatră de râu, nisip, pământ, paie, cărămizi de lut (eventual din demolări), ziar, țeavă pentru horn, sănătate, timp liber, voie bună, 1-2 ajutoare (familie sau prieteni)
Să trecem la treabă :
Recomand, ca înălțimea cuptorului să fie gândită la înălțimea șoldurilor gospodinei sau a bucătarului pentru un acces mai comod. Dimensiunea cuptorului depinde de ceea ce doriți dar mai ales cât doriți să preparați în acesta. Dimensiune ideală pentru o familie ar fi undeva la 70-100 cm diametru interiorul cuptorului.
În cele de mai jos vă vom descrie pașii, etapele de construire, atașând imagini cu un cuptor cât se poate de simplu. (pentru mărire, clik pe imagine).
Câteva date cu privire la dimensiuni (presupunând că diametrul cuptorului are 100 cm) : grosimea peretelui (cuptorului) trebuie să fie între 15-20 cm, interiorul cuptorului are diametrul de 60-70 cm. În interior, înălțimea cuptorului trebuie să aibă 73% din diametrul cuptorului. (în cazul în care cuptorul este oval, se ia în calcul diametrul mai lung). Înălțimea ușii nu trebuie să depășească 63% din înălțimea interiorului. Gaura hornului (în cazul în care va fi construită pe partea opusă a ușii), trebuie să fie mai sus decât înălțimea maximă a ușii!
Cu cât e mai mare un cuptor cu atât mai multe lemne și timp ai nevoie pentru încălzire, dar și cu atât mai multe poți prepara în el. Materialul cuptorului este lut (pământ, paie, nisip și apă). Înainte de a te apuca de cuptor, îți recomandăm să faci un test : fă mai multe cărămizi cu conținut diferit. Într-una mai mult nisip, în alta mai mult pământ sau paie. Fă mai multe combinații, punele în forme construite din lemne (înălțime maximă de 6 cm) și lasă-le la uscat (la umbră) câteva zile. Compoziția mostrei care crapă mai puțin este ideală pentru a construi peretele cuptorului. E bine de știut că în acest amestec, lutul este liantul, nisipul agregatul iar paiele are rol de armătură.
În continuare :
7. Odată construit peretele, așteptăm să se usuce suficient de tare încât să putem scoate nisipul din interior (1-2 zile) prin usa tăiată cât materialul era încă moale!
În ceea ce privește hornul, în momentul în care se construieste peretele, la locul stabilit se introduce un flacon, care la sfârșit se elimină și se înlocuiește cu țeava de la horn