Fiecare dintre aceste inele complete creează un efect de tensionare uşoară, oferind rezistenţă la compresiune pe toată cupola, nu doar la o singură grindă de legătură.
Rezultate excelente au fost obţinute atât la încărcarea portantă, cât şi la efortul lateral, la testele efectuate în Hesperia, California (a se vedea Tom Harp şi John Regner, „Sandbag/ Superadobe/Superblock). Funcţional, cu cât mai abrupt este terenul, cuatât mai repede se scurge apa. Acesta este un beneficiu suplimentar în zonele cu clima uscată, care are parte de furtuni vio lente scurte. Ploaia are foarte puţin timp pentru a se absorbi într-un acoperiş finisat cu tencuială de argilă sau de var. Ca formă de design, interiorul mai înalt permite un spaţiu amplu pentru a fi inclus un al doilea etaj sau un pod (sau pentru un trapez sau o trambulină pentru un tip mai atletic). Un pod zidit poate fi folosit, de asemenea, ca o schelă în timpul construcţiei. O cupolă oferă, de asemenea, cel mai mare spaţiu locuibil pentru cea mai mică suprafaţă, în comparaţie cu o structură rectilinie comparabilă ca mărime.
Spiritual, formula compasului folosită de noi creează un arc de cerc într-un pătrat perfect. Aceasta este părerea noastră personală, dar noi avem un sentiment puternic că proporţia specifică a acestei forme acţionează atât ca un dispozitiv de împământare, cât şi ca un amplificator pentru orice intenţii care sunt radiate în cadrul structurii. Aşa că fiţi atenţi la gândurile voastre.
Consum de energie: un cerc oferă mai multă suprafaţă decât un dreptunghi construit cu acelaşi perimetru de perete. O cupolă face un pas către creşterea eficienţei raportului de metri cubi de spaţiu interior pentru o suprafaţă exterioară de perete. Cupolele oferă cel mai mare volum de ansamblu al spaţiului interior cu cea mai mică suprafaţă a peretelui.
Suprafaţa mai mică a cupolei raportat la spaţiul interior necesită mai puţină energie pentru a o încălzi şi a o răci. Și, din cauza formei, aerul este capabil să circule liber, fără a rămâne vreodată blocat într-un colţ.
Climatic, pereţii de lut sunt reglatori naturali de interior. Pereţii de lut respiră. Ei absorbumiditatea interioară şi o lasă să treacă prin pereţi spre exterior, în timp ce, în acelaşi timp, ajută la reglarea umidităţii interioare. Întrun climat fierbinte, uscat, creşte beneficiul pereţilor, care sunt capabili de a elibera umiditatea din aer înapoi în spaţiul de locuit. De aceeaşi situaţie poate beneficia un interior uscat, creat de sobele pe lemne într-un climat rece de iarnă. Pământul este un dezodorizant natural şi un purificator de toxine. Un dom de lut literalmente te înconjoară de avantajele inerente ale pământului natural.
NOTĂ : Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați.
Dezavantajele (din punctul vostru de vedere) domurilor din saci cu pământ
Noi credem că domurile din saci cu pământ sunt cele mai potrivite pentru structuri de dimensiuni mici – medii, de până la 6 m în diametru. Dacă vă gândiţi, cu cât e mai mare diametrul, cu atât e mai înalt acoperişul, şi mai departe va trebui aplicată tencuiala de lut pe perete.
Decât să construim o singură cupolă mare, mai degrabă să construim mai multe cupole interconectate, de dimensiuni uşor controlabile. Un alt mod de a reduce înălţimea unui dom mai mare este de a construi de la o treime până la o jumătate din ea subteran, sau să-l integrăm într-un deal. În cazul în care mărimea spaţiului este cu adevărat ceea ce vă încurcă socotelile, vă recomandăm construirea unei structuri rotunde cu pereţi verticali în stilul kiva, precum şi un acoperiş mai convenţional, mai degrabă decât o cupolă din saci cu pământ.
Un alt dezavantaj la construirea cupolelor este că nu există nici o menţiune de clădire tip dom din pământ în codurile de construcţie actuale. Dacă locuiţi într-o zonă în care codurile de construcţie sunt strict aplicate, este posibil să aveţi probleme cu obţinerea unor aprobări, dacă nu găsiţi un inginer licenţiat care să semneze planurile voastre. Din păcate, cei mai mulţi ingineri instruiţi în Romania au puţină sau nici o experienţă în construirea cupolelor, chiar dacă construirea cupolelor are o existenţă de secole în alte ţări. Cu un pic de ingeniozitate şi un angajament puternic pentru ceea ce vreţi, există modalităţi de a eluda sau ocoli prevederile vag rigide prezentate în cele mai multe coduri de construcţie. Construirea unui dom din saci cu pământ esteo sarcină dificilă, care testează ingeniozitatea şi decizia. A încerca un proiect de cupolă de unul singur, lucru posibil în cazul construcţiilor mici, este dificil şi uneori frustrant, fără cineva care să vă ajute în lucrurile dificile. Cupolele din saci cu pământ sunt mai uşor de construit cu o echipă formată din cinci (sau mai multe) persoane dedicate, în special când înălţimea construcţiei creşte.
Sacii sau tuburile trebuie să fie protejaţi de soare cât mai curând posibil, deoarece aceştia sunt o componentă structurală critică în acest stil de arhitectură. În zonele cu clima foarte ploioasă, pereţii ar putea avea nevoie să fie protejaţi de umezeala excesivă în timpul construcţiei pentru a evita un colaps. Toate aceste dezavantaje sunt abordate în diferite părţi ale acestei cărţi. Uneori ceea ce noi considerăm a fi un dezavantaj este doar propria neînţelegere a unui principiu, sau teama de a nu face o greşeală care să nu poată fi rectificată. Ce am ajuns să descoperim în schimb este că acţiunea risipeşte îndoiala. Nu există nici un substitut pentru experienţă. Noi recomandăm să participaţi la un atelier de lucru înainte de a aborda un proiect de cupolă la scară mare. Neapărat experimentaţi înainte cu o cupolă mică de 1,5 – 2,5 m în curte, pentru a vă familiariza.