Sari la conținut

Castelul de lut – o poveste adevarata, din Romania

Castelul de lut – o poveste adevarata, din Romania

Nu, nu sunt niste poze trucate. Castelul de lut este o constructie realizata exclusiv din materiale naturale, este visul implinit a lui Razvan Vasile, un bucurestean care s-a mutat in judetul Sibiu, in localitatea Porumbacu. Constructia va fi înscrisa in circuit turistic si din vara acestui an isi asteapta oaspetii intr-o atmosfera curata, sanatoasa si o priveliste de poveste la fel cum arata si aceasta constructie.
Deocamdata se lucreaza la finisarea interioarelor – pentru a fi gata pana la vara si speram ca atunci vom avea imagini si cu interioarele- dar pana atunci, iata ce spune proprietarul acestei constructii unice din tara noastră :
castelul de lut
castelul de lut
  • „Castelul de lut are o suprafata de 320 mp, amprenta la sol, la care s-au folosit pentru fundatie beton ciclopian, deoarece solul este pietros. Cind am inceput sa sapam fundatiile am constatat ca in sol sunt numai bolovani si a trebuit sa sapam gen piscina si apoi sa cofram de jos. Structura casei este din bustean de molid si apoi acoperit cu cob, peretii exteriori au 60 cm grosime si cei interiori 45 cm. La acoperis am folosit o folie speciala de la Bramac care se monteaza fara astereala, pentru izolatie am folosit vata bazaltica, deoarece solutiile cu cinepa sau lina sunt foarte scumpe si tinaind cont ca acoperisul este foarte mare ar fi costat enorm, si apoi este acoperita cu șindrila de molid. Tencuiala exterioara este de var si nisip si turnurile sunt din piatra de rau, zidite cu var si nisip. In interior voi folosi o tencuiala de argila cu var, nisip si rumegus, care este facuta de o doamna la Tirnave. Acum este la stadiu de finisaje interioare, Geamurile sunt din rasinoase stratificate si cu sticla termopan, iar usile sunt tot din rasinoase si antichizate. Eu a trebuit sa tin cont ca aceasta casa va fi pensiune si atunci trebuie sa ma gindesc si la comfortul viitorilor clienti. Echipa care a construit a fost din Maramures si impreuna cu mine am reusit sa realizam ceea ce se vede. Eu sunt de parere ca trebuie sa stai permanent pe santier daca vrei sa iti iasa ceea ce ti-ai dorit. Cit de buni ar fi mesterii tot tu esti cel care sti ce vrei. Aceasta o sa fie o Pensiune cu 10 camere si din cauza asta am avut nevoie de o groaza de avize si aprobari. Binenteles ca pe parcurs iti apar tot felul de cheltuieli pe care nu le sti de la inceput. Pentru proiectul „castelul de lut” am schimbat 5 arhitecti si pina la urmaArh. Ileana Mavrodin a fost singura care a inteles ceea ce ne dorim. Este destul de greu sa faci un asfel de proiect, dar pina in final eu cred ca merita . Acum toata lumea care trece prin zona se opreste si admira, face poze sau filmeaza. Ca si costuri din punctul meu de vedere am iesit mai scump decit o casa din caramida, dar in final cred ca o sa merite.


Sincer cred ca nu reuseam sa construiesc castelul de lut daca nu aveam sprijinul moral al familiei. Sotia si baiatul mi- au fost alaturi.”

 

Așadar nu ezitați să faceți un mic ocoliș dacă treceți prin zonă ca să fiți și voi printre cei care își fac „selfie”-uri cu această construcție, care cu siguranță va fi foarte cunoscută într-un timp foarte scurt
Cu multumiri lui  Vasile Razvan
Vezi galeria foto aici (recomandam click pe „View as Slideshow)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *