Sari la conținut

Casa traditionala de lut (cob)

Departe de vuietul specific orașelor mari, într-un sătuc liniștit în primăvara anului 2014 au demarat lucrările de construire a unei case tradiționale, specifice zonei, însă nu cu tehnica obișnuită (din grinzi de lemn) ci  cu tehnica cob! Este impropriu zis „au demarat lucrările” având în vedere că este o căsuță, construită chiar de familia care o va locui sub îndrumarea unui specialist în domeniul construcțiilor și renovărilor cu materiale naturale. La marginea sătucului Polonița, județul Harghita (10 km de Odorheiul Secuiesc), în mijlocul unei livezi a fost  ridicată căsuța lui Barna, căsuța care o va împărții cu familia lui.

pereti din pamant

Nimic complicat, nimic deosebit sau „artificii” fanteziste (butoaie, sticle încorporate,etc), casa a fost gândită în așa fel încât să fie una simplă, respectând aspectul tradițional al caselor vechi din zonă dar totodată cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficiență maximă și cheltuieli minime.

Familia, fiind iubitor de natură a ales soluția construirii cu tehnica cob astfel reducând la minim chiar și necesarul de lemne.

Cu o suprafață utilă de cca 150 mp, casa este înconjurată cu o prispă de aproximativ un metru lățime, în spatele casei urmând să fie construită și o terasă.

Fundația a fost realizată în mare parte din conglomerat , reducând la maxim necesarul de ciment (conglomeratul fiind foarte ieftin – 25 lei/mc), iar pereții rificati din lut, cu tehnica cob, iar pe acoperiș pentru  țigle ceramice, din lut. Geamurile sunt din termopan cu tamplarie de lemn.

Finisajele, pe cât de simple atât de eficiente vor fi. Vorbim de pereți tencuiți cu argilă, pardoseală naturală, vopsele pe bază de var sau pereți din pietre de râu pentru zonele predispuse umidității cum ar fi baia sau bucătăria.

În mijlocul sufrageriei se va afla o sobă care v-a încălzi toată casa, avantajând acest lucru și pereții despărtitori realizați dintr-un material realizat prin amestecarea unor materiale cum ar fi paie, pamant, apa, nisip, pietris.

Cel mai interesant lucru însă, este faptul că majoritatea materialelor (în proporție de 90%) au fost procurate de pe o rază de 5-10 km față de teren. Curentul electric a fost folosit doar când s-a turnat fundația și când s-a preparat tencuiala cu betoniera. Costurile finale vor fi intre 20-25000 euro, pentru cei 150 mp utili.

Sursă: Case naturale – Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *