Casa Brandusa – Una dintre cele mai frumoase case moderne, din chirpici
„Viața este o călătorie fascinantă atunci când alegem să o trăim in armonie cu Natura.
Fiecare zi este o sărbătoare în care ne uimim de frumusețea, diversitatea și perfecțiunea a tot ce suntem și ne înconjoară.”….cu acest motto suntem întîmpinați pe pagina oficială a celor care au visat și au pus pe picioare un proiect prin care se dorește apropierea, sau revenirea omului în natură, sau mai bine zis la natura din care facem parte cu toții!
Acest proiect a primit numele de „Poiana Florilor” și se dorește a fi un loc unde viața curge în armonie cu natura! Proiectul cuprinde un complex format dintr-un cartier de case, o ferma agricola si un centru de servicii conexe, toate avand la baza principiul vietii in armonie cu natura..
Înca din vremuri stravechi, Pamantul, a fost principalul material de constructie alaturi de piatra si lemn. Pe parcursul istoriei, oamenii au dezvoltat diverse tehnici de lucru cu pamantul, adaptate specificului zonei, astfel ca in Romania exista traditia fabricarii caramizilor din pamant, uscate la soare, numite „chirpici”. O tehnica simpla, prin care pamantul se framanta bine impreuna cu paie, apoi se toarna in forme si se lasa la soare pentru uscare. Caramizile astfel obtinute sunt folosite la zidarie si apoi tencuite cu argila sau mortar de var. Este un material perfect: natural, accesibil, usor de lucrat, cu proprietati de termoizolare si hidroreglare. Folosirea Pamantului ca material de constructie este o forma de respect fata de noi, Oamenii si fata de Natura.
In prezent, oamenii simt nevoia sa se apropie cat mai mult de Natura, prin diverse forme de materializare, petrecerea timpului in spatiul verde, consumul alimentelor bio, construirea de case naturale. Un exemplu in acest sens este construirea Casei Brandusa, din satul Piscu, comuna Ciolpani, judetul Ilfov. (www.poianaflorilor.org)
Constructia a demarat iulie 2012, pe o amprenta patrata de 9mx9m cu o fundatie sanatoasa de 90cm adancime din piatra zidita. Are si un soclu generos, de 60 cm inaltime. Structura este din lemn de brad, zidaria din caramizi de pamant, apoi tencuieli de argila si vopsea de var ca finisaj. Acoperisul casei este facut din traditionala sindrila cu o streasina larga de 120cm, pentru a tine cat mai departe picaturile de ploaie. Asa cum spune traditia, „Incaltari bune si o palarie mare”, acesta este secretul unei case din pamant trainice si functionale. Casa a fost finalizata in mai putin de 6 luni, astfel ca sarbatorile de iarna din decembrie 2012 s-au petrecut in ea.
La construirea casei s-au folosit materiale cat mai aproape de natura:pamant, lemn, piatra, var, pigmenti naturali, ceramica, sticla. S-a urmarit valorificarea resuselor locale atat pentru materiale cat si pentru forta de munca pentru a reduce la minim cheltuielile de transport. De fapt, pornind de la acest principiu a si aparut ideea construirii casei din pamant, deoarece satul Piscu este un vechi centru de olarit iar pamantul din zona este foarte bun pentru fabricarea chirpicilor.
Arhitectura casei urmareste armonizarea constructiei cu Natura, s-au folosit liniile curbe, formele echilibrate, spatiul a fost dimensionat strict in concordanta cu nevoile reale de locuit, orientarea s-a facut in raport de punctele cardinale pentru folosirea optima a luminii si caldurii solare. Armonia perfecta intre forma, material si culoare a dat nastere la o casa de vis. Baia este un exemplu sugestiv, totul curge si parca te roaga sa te bucuri.
Izolarea termica este foarte buna, peretii din pamant au o grosime de aproximativ 50cm, iar izolarea in pod s-a realizat cu o perna de aer de 15cm si un strat de pamant de 20 cm. Iarna este cald, iar vara racoare, casa respira si traieste impreuna cu locuitorii ei. Sistemul de incalzire pentru iarna, a fost realizat centralizat prin construirea unei sobe de teracota, in care este o serpentina cu apa care se incalzeste si apoi este impinsa cu o pompa de recirculare in caloriferele din intreaga casa. Bineinteles, ca soba are si cuptor unde se face mancare foarte gustoasa!
Finisajele si decoratiile au fost realizate din materiale naturale, prin tehnici artistice simple ca modelare in lut, mozaic sau pictura pe sticla. A rezultat o bogatie de culori si forme care dau viata, caldura si personalitate casei.
Câteva detalii technice :
Casa Brandusa este prima constructie finalizata din Poiana Florilor, ea se desfasoara pe parter cu o amprenta la sol in forma de patrat cu latura de 9 m.
Compartimentare: doua dormitoare, living, bucatarie, baie si camara.
Suprafata totala construita: 81m²
Suprafata utila: 60m²
Suprafata terasa: 34m²
Caracteristici tehnice: fundatie din piatra zidita, structura de lemn din rasinoase, invelitoare de sindrila, zidarie de chirpici, instalatie electrica, instalatie sanitara, instalatie termica cu soba in bucatarie, tencuiala pamant, tavane pamant, izolatie in pod de pamant, vopsea de var, placare ceramica in holul de intrare,baie si bucatarie, podea din dusumea de brad in dormitoare, living si hol, tamplarie din lemn, decoratii florale interioare si exterioare, trotuare casa.
Costuri: 570 Euro/m² construit finisat
Durata constructiei: iulie – decembrie 2012