Distribuie pe :


uleiuri din plante medicinale Micuțul nostru „Paradis” ne-a oferit șanse de a ne trata „bolile” sau problemele de sănătate cu o grămadă de leacuri. Plantele se află pe teren sau în vecinătăți (pășuni , fâneți ) , noi trebuie doar să le descoperim, să le culegem și să preparăm leacul de care avem nevoie.

Avem de exemplu o grămadă de tipuri de mentă, din care am uscat câteva, roiniță, soc, etc.

Vara trecută nu am reușit să grădinărim într-un mod foarte eficient (din mai multe motive ), dar , cu ajutorul unei prietene, Mirela (cui îi mulțumesc și pe această cale ) , am preparat 3 leacuri : ulei de sunătoare , ulei de gălbenele și tinctură de tătăneasă, al căror efecte le-am simtit deja pe propria piele. M-am gândit să o =mpărtășesc și cu voi. Să le luăm pe rând:

sunatoareUleiul de sunătoare e făcută din flori de sunătoare și e foarte eficient la arsuri de piele. De exemplu , dacă ne arde soarele , ne ardem atingând soba sau ne ardem în bucătărie cu apă fierbinte, ulei încins, etc.

Rețeta uleiului din florile acestei plante e una cât se poate de simplă: se culeg florile de sunătoare (preferabil pe la prânz , când soarele e cel mai puternic, din locuri însorite). Planta nu se ususcă, se taie florile (pot rămâne și câteva frunze) , și se pune într-un borcan cu gură largă. Se toarnă ulei de măsline ( sau altul) peste flori, cât să le acopere , se acoperă borcanul cu un celofan, și se lasă la soare ( ferit de ploi) timp de 3-4 săptămâni . Doar ulterior am aflat și eu că e mai bine să ducem ăn casă pe timpul nopții, din cauza energiei degajate de Lună, care pot avea efect negativ. După 3-4 săptămâni se strecoară uleiul de pe flori și se toarnă ăn sticlă /sticluțe. Pentru o păstrare mai îndelungată este recomandată să se fierbe în baie marină. Pentru cei care nu cunosc această metodă : se pune hârtie într-o oală , se așează sticla/sticluțele și se umple până la 3/4-ul mărimii sticlei . Se lasă la fiert cca. 15 minute , după care se scoate din apă și se pune într-un loc, unde se răcește încet ( eu folosesc prosoape, pături sau haine groase , cu care le înfășor pentru 2-3 zile).

Ulei de gălbenele :

 galbenelePrepararea acestui ulei este asemănător celui din sunătoare, diferența este că la acesta trebuie culese doar florile de gălbenele, care trebuie lăsate la loc uscat , umbrit să se usuce .Apoi se pune în borcan, se adaugă ulei, și se lasă la soare timp de 3-4 săptămâni. Se strecoară , se toarnă în sticlă și se conservă la fel în baie marină.Acest leac e foarte bun pentru orice problemă a pielii

tataneasaTinctură de tătăneasă :

Din păcate am o moștenire destul de neplăcută de la tata , soțul asemenea: vene varicoase. Probabil mulți dintre voi cunosc simptomele acestei „boli” . Soțul are noroc, pentru că doar pe unul din picioare are probleme, mie deja s-a dezvoltat pe ambele picioare , iar la unul a fost nevoie de intervenție chirurgicală. După operație , medicul m-a „liniștit” , că situția nu e rezolvată , problema va reapărea, deoarece e genetică…..din păcate e destul de gravă situația , și sunt contra medicamentelor …..dar , anul trecut a apărut lumina din capătul tunelului :)

Am mai citit și am auzit despre această tinctură , dar necunoscând nici planta, neavând oczia de a procura de undeva , nu m-am ocupat de această temă. Aici , pe teren avem o grămadă d tătăneasă, deci a trebuit doar să scot rădăcinile, să fac rost de niște pălincă și să mă apuc de prepararea tincturei.

Rețeta: Se culeg rădăcinile plantei , se spală bine , se taie în bucăți mici și se pune într-o sticlă. Se adaugă 500 ml de pălincă/țuică ( cu cât e mai tare , cu atțt mai bine, pentru că alcoolul scoate „puterea” din plantă) , se lasă la soare aprox. 4 săptămâni. Se strecoară și se toarnă în sticlă închisă la culoare . ( eu nu l-am strecurat și n-a pățit nimic).

Folosesc o dată pe zi această tinctură , și parcă nu mai m durerile acele mari, și nici nu sunt așa de vizibile venele afectate.

Dacă este cineva printre voi , care ar dori să încerce unul dintre aceste uleiuri și nu are posibilitatea să îl prepare , vă trimit cu drag. Vă rog lăsați-mi un mesaj la colibaverdedinardeal@gmail.com.

Mai sunt și alte tipuri de leacuri pe care sper să le pot încerca anul acesta, și le voi împărtăși cu voi, dragi cititori.

Multă sănătate tuturor!!!

Maria de la Colibă! :)

Spuneți părerea :

Păreri :

Distribuie pe :