Distribuie pe :


13015542_1815988661962753_9159934740477266745_n Am decis să scriu aceste rânduri, în primul rând pentru toți cei care au considerat proiectul nostru interesant, pentru toți cei care urmăresc „evoluția” noastră, evoluția acelui proiect care noi am numit-o „Coliba Verde din Ardeal”. De fapt, evoluția familiei noastre într-un stil de viață diferit, față de ceea ce, pentru majoritatea dintre noi/voi pare una „normală”. Deși ne-am gândit mult dacă să scriem public despre asta, până la urmă am decis să vă invităm în „sânul familiei”, nu de alta dar cum am mai spus, considerăm că prin asta putem ajuta oferind informații utile, sau să-i incurajăm pe cei indecisi. La ce? ….spre a se îndrepta spre un stil de viață care poate fi benefic : cu mai puțin stres, mai multă sănătate, bucurii și chiar fericire. Cum asta? Citiți blogul nostru și veți afla 😀

Până una alta, este vorba despre un stil de viață în armonie cu natura (străduindu-ne să avem un impact negativ cât mai mic asupra mediului înconjurător), un stil de viață sustenabil, independent față de sistem, față de furnizorii de (diferite) servicii.

După ce am ajuns pe terenul ideal (din punctul nostru de vedere), pentru o astfel de viață, iată în cele de mai jos, eperiența noastră de aproape de un an, pe acest teren :

Petrece patru anotimpuri pe terenul ales

ColibaVerde În momentul întâlnirii (cu terenul) ne-am făcut nenumărate planuri, dar nu degeaba se spune : „petrece patru anotimpuri pe terenul ales”. Urmărește vântul, zăpada, ploile, soarele, copacii, omenii,vecinii,  animalele și aranjează-ți gospodărie în funcție de cele observate. Petrecând cele patru anotimpuri pe teren, multe dintre planurile noastre s-au schimbat, multe gânduri s-au clarificat. Ne-am dat seama în care parte a terenului putem grădinări. Încet dar sigur, vom trece de la grădinăritul tradițional la permacultură, văzând avantajele acesteia. Stim unde vom tine animalele, ce fel de animale si cu ce scop le vom tine. Nu prea vrem să-i sacrificăm! Deși am anunțat cu sunete și trâmbițe (în alte articole) cu ce și cum vom construi, aceste planuri s-au cam schimbat, dar cu siguranță, fără doar și poate, rămânem la renovare și construcție 100% ecologice.

Cea mai mare avere sunt prietenii, oamenii

oameniDin primăvară, până toamna târziu, am avut foarte foarte mulți oaspeți. Am numărat aproximativ 160-200 de persoane. Fie prticipanți la atelierele organizate de noi, fie voluntari, prieteni, curioși sau vecini, cu toții au contribuit la „umplerea” acestui loc minunat cu zâmbete, bucurii, cântece sau chiar o doză bună de cunoștințe utile pentru toată familia noastră. Pe această cale mulțumim tuturor, inclusiv celor care au fost aici doar cu gândul.

Natura te relaxează, te trezește la viață

naturaTrăind aici, în natură, a trebuit să ne obișnuim cu alte sunete decât în mediul urban…..deloc deranjatoare, ba mai mult foarte relaxante : foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor, bocnetul cerbilor, pârâul curgător, lătratul câinilor. Încet încet am realizat că „ne culcăm cu găinile deodată”, fără să petrecem nopți întregi în fața calculatorului. Rezultatul este că ne trezim dimineața devreme, odihniți, fericiți, cu gândul la lucrurile care trebuie să le facem în gospodărie.

Avantaje, greutăți, planuri de viitor.

În acest an, nu am avansat mult cu renovările sau construcțiile. Ne-a fost greu să adunăm banii pentru a plăti terenul. În schimb s-au concretizat foarte multe, pentru viitor. Astfel, in viitorul apropiat, vom renova, amenaja si extinde putin casa care a venit la pachet cu terenul si in care ne-am retras pe perioada iernii. terenul ne ajută foarte mult în asta : pârâul ne aduce pietriș și nisip, pot refolosi grinzi, cărămidă și piatră (pentru fundație). Investiția ar trebui să fie minimă, astfel pot sta mai mult acasă, să renovez, să stau mai mult cu familia. Banii obținuți din consultanță ar trebui să ajungă, mai ales că în acest moment nu avem facturi : încălzirea e pe lemne (am pe teren pomi uscati, lemn uscat in padure, etc.), apa e din pârâu, fântână și izvor, curentul (deocamdată) din generator….iar asta e partea mai grea. Deoarece nu avem sursă de energie electrică, rezolvăm problema cu frontale, lanterene, lampioane reîncărcabile (în sat), iar mașina de spălat funcționează cu generator și consumă cam 1l benzină/o spălare! Asadar sunt probleme, care trebuie rezolvate, nu este totul chiar roz, dar nici nu avem de ce sa ne plângem, suntem bine, sănătoși, împreună și fericiți.

În iarnă vom amenaja interiorul casei existente, în funcție de vreme vom amenaja exteriorul, acolo unde se poate. Vrem să adăugăm o extindere din baloți de paie, care ar da loc unei debara și unei băi confortabile. Anul viitor vom continua grădinăritul, eficientizarea (termoizolarea) casei existente+schimbarea acoperișului, beci, o mică căsuță și multe altele. Bineînțeles nu vor lipsi nici diferite evenimente,  la care vă așteptăm cu mare drag.

Vă așteptăm !

Tot ceea ce facem, o facem pentru noi, dar cu gândul și la voi, deoarece vă așteptăm să ne treceți pragul, indiferent de motiv, atâta timp cțt veniți cu gânduri bune.

Cu drag, Bence, Anett, Ádám, Mária éi János

…de la Coliba Verde din Ardeal

Spuneți părerea :

Păreri :

Distribuie pe :