Distribuie pe :


Coliba Verde din Ardeal

Descriere scurtă : De ce colibă? În primul rând pentru că nu va fi o vilă, nu va fi o cabană…nu va fi doar o casă! Va fi o viață, una simplă, aproape de natură, ba chiar în natură și în armonie cu natura. Va fi un adăpost pentru o familie de vârstă medie, cu trei copii, având vârste între 7 luni și 9 ani (asta la începutul anului 2016). O familie, ca multe alte familii care au avut „norocul” de a  întâmpina toate problemele cu care se confruntă majoritatea celor care locuiesc la oraș, celor care 12-16 ore sunt plecați la servici pentru „un trai mai bun” și cu toate astea, nu se pot bucura de frumusețea vieții, de familie sau de ceea ce-i înconjoară. O familie care crede că, soluția pentru o viață sănătoasă și poate chiar fericită nu trebuie căutată în sume sau în avere, ci acolo de unde venim cu toții : în NATURĂ. 

         Inițiatorul proiectului : colibaverdeNumele meu este János, și în urmă cu 5-6 ani, am crezut că voi locui întodeauna în chirie. Oricât de mulți bani câștigam, nu credeam vreodată, că voi avea suficienți bani ca să-mi cumpăr sau să-mi construiesc vreodată o casă. Povestea este foarte asemănătoare cu a multora celor care citesc aceste rânduri. Nu este nevoie, și nu am de ce  să mă plâng! Ba dimpotrivă, acum sunt bucuros, încrezător, hotărât și chiar recunoscător! Termenul de „case naturale” mi-a salvat viața, căsnicia. Nu cred că exagerez, dar înainte să știu ce înseamnă o casă naturală, o casă ecologică, din cauza lipsurilor apărea stresul. Un stres care afecta familia. În urmă cu 5-6 ani am întâlnit un om, care m-a „introdus” în această lume. Prima dată am văzut salvarea printr-o „afacere nouă, prosperă” cu aceste case ecologice….până mi-am dat seama, ce înseamnă de fapt o casă ecologică adevărată. Și atunci, am început să o luăm pe „alte cărări”. Ne-am mutat la țară pentru a ne produce propria hrană și pentru a reduce cheltuielile, am început să căutăm teren pentru viitorul nostru, am început să plănuim, să desenem căsuța noastră. Coliba noastră. Faptul că în acești 5-6 ani am avut ocazia să cunosc foarte, foarte mulți oameni care „umblă pe alte cărări”, mi-a deschis noi orizonturi, mi-a ridicat câteva „voaluri” din fața ochilor. Acest lucru m-a făcut să văd viața puțin mai altfel, să văd o casă, construirea unei case puțin altfel. Noi credem că o adevărată casă trebuie să te ocrotească, să țină familia împreună, să te îmbrățișeze. Iar casa are aceeași așteptări de la noi….pentru că o casă ecologică este construită din materiale vii, sau care au fost vii : pământ, piatră, nisip, paie, lemn, stuf, etc.

  Descriere proiect :  În acest spirit, am ajuns în anul 2016 să simțim că a sosit timpul să începem construcția casei noastre, paralel cu formarea unor condiții pentru o viață săsnătoasă, sustenabilă cu cheltuieli cât se poate de reduse. Nu cred că este nevoie să vă spun că, locația este extrem de frumosă, foarte liniștită, pe un teren de 5000 mp, ușor accesibil dar totuși, oarecum retras…în apropierea localității Sovata. În cei 5 ani am adunat suficientă experiență cât să îmi permit să-mi construiesc o casă de aproximativ 80mp utili cu un buget de maximum 4000 euro. Deși casa, mai bine zis tot acest proiect, am numit-o „Coliba Verde….din Ardeal”, câd vom termina, casa ar trebui să fie cât se poate de confortabilă, practică, sănătoasă, eficientă și ieftină. Iată în cele de mai jos, o scurtă descriere în ceea ce privește tehnica, materialele și altele :

  • Fundație : piatră și mortar de lut
  • Pentru pereți oscilez între două variante, dar poate ambele vor fi aplicate : cob (lut), saci umpluți cu pământ
  • Acoperiș : în funcție de bugetul în momentul în care ajungem la această etapă, va fi din țiglă ceramică folosită (în acest caz va trebui să mă gândesc și la termoizolație între căpriori) sau va fi paie (ca în Maramureș)
  • Pentru podea opțiunile sunt : pavaj din cărămidă țigănească în antreu și bucătărie, podea din pământ în sufragerie, cordwood în baie și lemn la mezanin, la etaj
  • Sursa de încălzire va fi o sobă cu masă termică, multifuncțională, care va fi folosită pentru gătit, producerea apei calde și a încălzirii
  • Aproape tot mobilierul și obiectele sanitare (lavoar, cadă, toaletă) vor fi realizate din lemn, lut, cărămidă.
  • Dorim să ne folosim de energia soarelui pentru a avea propriul curent electric și apa caldă (atunci când nu se folosește soba), iar apă potabilă de la fântână sau izvor, adusă prin cădere liberă direct în casă

Așa cum am amintit, paralel cu construcția casei vor fi și alte activități, necesare pentru a ne asigura cele necesare unui trai ecologic : grădinărit (în mod tradițional), creșterea animalelor (găini, capre, pisici, câini), construirea unui beci, construirea unei sere semiîngropate, punerea în funcțiune sistemului de alimentare cu apă potabilă, toaletă compost și altele. Totul cât se poate de ecologic. Ne dorim extrem de mult, ca până în septembrie să ajungem cu construcția într-o fază în care neputem mute cu familia, fără să ne înbolmăvim.

colibaverde Coliba Verde din Ardeal

coliba verde plan colibaverdedinardeal

Cum puteți să ne ajutați : deși, ne-ar fi plăcut să facem totul cu propriile forțe, realizăm că avem nevoie de ajutor, atât de forță fizică cât și donații care pot fi sub formă de materiale,  sau diferite utilaje, scule, echipamente și de ce nu chiar și de ajutor intelectual (experiența celor care sunt pe acest drum de mai mult timp decât noi). Am decis ca din momentul în care pornim lucrările pe teren, să deschidem porțile tuturor celor care au timp să ni se alăture. Dorim să o facem în mod organizat, astfel vă rugăm să ne contactați din timp pentru a stabilii toate detaliile.

Dacă cineva crede că dorește și poate ajuta cu donații în bani, o poate face accesând site-ul INDIEGOGO

Ceea ce primiți la schimb : Nimeni nu va pleca de la noi cu „traisța” goală. În primul rând eu, voi încerca să transmit tot ceea ce e nevoie și ceea ce știu eu despre casele ecologice, despre acest stil de viață. Cred că experiența mea, sfaturile mele pot ajuta foarte mult și pe alții ca să-si construiască o casă ecologică. Chiar și experiența întregii familii s-ar putea să fie de folos. Noi simțim că ne-a ajutat această schimbare și credem că experiența npoastră poate fi de folos și altora. În al doilea rând, soția mea cu siguranță va fi bucuroasă să vă servească cu diferite bunătăți, toate numai din produse sănătoase, fără chimicale. Multă persoane ne-au promis că vor veni să ne ajute. Pur și simplu că 5-8 oameni diferiți vom fi în același loc, deja este un câștig. Faptul că vom câștiga noi  prieteni, vom putea afla diferite lucruri utile unul de la celălalt. Este un câștig pur și simplu să fi aici, în natură. O zonă turistică binecunoscută în România datorită beneficiilor asupra sănătății.  Cu atâtea lucruri de câștigat, ar fi păcat să nu vă aduceți copiii…indiferent de vârstă!

Ceea ce nu primiți : Nu pot promite că ne vom distra în fiecare seară. Se poate întâmpla să fie nevoie de noi pe lângă copii sau vom fi mult prea obosiți. Eu personal aș vrea să fiu obosit dar și mulțumit. Aș vrea să fiți si voi la fel. Dar îmi și imaginez seri interminabile la focul de tabără cu speranța că vă aduceți chitările :) (noi nu suntem artiști, din păcate). Nu pot promite luxul unui hotel de 4 sau 5 stele. În schimb poți să le ai pe toate dacă noaptea, scoți capul din cort. Nu este exclus, să ne găsiți chiar în zile grele din punct de vedere financiar. Trebuie să cheltuim foarte mult pentru teren și pentru ceea ce am descris mai sus, ori ca să pot avansa cu aceste lucruri, a trebuit să mă angajez la puține lucrări pe acest an. Dar omul sărac a reușit întodeauna să pună ceva pe masă, deci să nu te surprindă dacă vei primi doar mămăligă cu brânză în loc de caviar :)

Contact : Orice vreți să ne transmiteți, scrieți-ne la adresa de e-mail : colibaverdedinardeal@gmail.com sau sunați-mă la numărul de telefon 0752.653.402. Pe cei interesați de proiectul nostru, vom încerca să-i ținem la curent cu fazele de lucru, cu etapele prin care trecem pe pagina de facebook dedicată acestui proiect!

Spuneți părerea :

Păreri :

Distribuie pe :