Trei leacuri din plante medicinale de la Colibă

uleiuri din plante medicinale Micuțul nostru „Paradis” ne-a oferit șanse de a ne trata „bolile” sau problemele de sănătate cu o grămadă de leacuri. Plantele se află pe teren sau în vecinătăți (pășuni , fâneți ) , noi trebuie doar să le descoperim, să le culegem și să preparăm leacul de care avem nevoie.

Avem de exemplu o grămadă de tipuri de mentă, din care am uscat câteva, roiniță, soc, etc.

Vara trecută nu am reușit să grădinărim într-un mod foarte eficient (din mai multe motive ), dar , cu ajutorul unei prietene, Mirela (cui îi mulțumesc și pe această cale ) , am preparat 3 leacuri : ulei de sunătoare , ulei de gălbenele și tinctură de tătăneasă, al căror efecte le-am simtit deja pe propria piele. M-am gândit să o =mpărtășesc și cu voi. Să le luăm pe rând:

sunatoareUleiul de sunătoare e făcută din flori de sunătoare și e foarte eficient la arsuri de piele. De exemplu , dacă ne arde soarele , ne ardem atingând soba sau ne ardem în bucătărie cu apă fierbinte, ulei încins, etc.

Rețeta uleiului din florile acestei plante e una cât se poate de simplă: se culeg florile de sunătoare (preferabil pe la prânz , când soarele e cel mai puternic, din locuri însorite). Planta nu se ususcă, se taie florile (pot rămâne și câteva frunze) , și se pune într-un borcan cu gură largă. Se toarnă ulei de măsline ( sau altul) peste flori, cât să le acopere , se acoperă borcanul cu un celofan, și se lasă la soare ( ferit de ploi) timp de 3-4 săptămâni . Doar ulterior am aflat și eu că e mai bine să ducem ăn casă pe timpul nopții, din cauza energiei degajate de Lună, care pot avea efect negativ. După 3-4 săptămâni se strecoară uleiul de pe flori și se toarnă ăn sticlă /sticluțe. Pentru o păstrare mai îndelungată este recomandată să se fierbe în baie marină. Pentru cei care nu cunosc această metodă : se pune hârtie într-o oală , se așează sticla/sticluțele și se umple până la 3/4-ul mărimii sticlei . Se lasă la fiert cca. 15 minute , după care se scoate din apă și se pune într-un loc, unde se răcește încet ( eu folosesc prosoape, pături sau haine groase , cu care le înfășor pentru 2-3 zile).

Ulei de gălbenele :

 galbenelePrepararea acestui ulei este asemănător celui din sunătoare, diferența este că la acesta trebuie culese doar florile de gălbenele, care trebuie lăsate la loc uscat , umbrit să se usuce .Apoi se pune în borcan, se adaugă ulei, și se lasă la soare timp de 3-4 săptămâni. Se strecoară , se toarnă în sticlă și se conservă la fel în baie marină.Acest leac e foarte bun pentru orice problemă a pielii

tataneasaTinctură de tătăneasă :

Din păcate am o moștenire destul de neplăcută de la tata , soțul asemenea: vene varicoase. Probabil mulți dintre voi cunosc simptomele acestei „boli” . Soțul are noroc, pentru că doar pe unul din picioare are probleme, mie deja s-a dezvoltat pe ambele picioare , iar la unul a fost nevoie de intervenție chirurgicală. După operație , medicul m-a „liniștit” , că situția nu e rezolvată , problema va reapărea, deoarece e genetică…..din păcate e destul de gravă situația , și sunt contra medicamentelor …..dar , anul trecut a apărut lumina din capătul tunelului :)

Am mai citit și am auzit despre această tinctură , dar necunoscând nici planta, neavând oczia de a procura de undeva , nu m-am ocupat de această temă. Aici , pe teren avem o grămadă d tătăneasă, deci a trebuit doar să scot rădăcinile, să fac rost de niște pălincă și să mă apuc de prepararea tincturei.

Rețeta: Se culeg rădăcinile plantei , se spală bine , se taie în bucăți mici și se pune într-o sticlă. Se adaugă 500 ml de pălincă/țuică ( cu cât e mai tare , cu atțt mai bine, pentru că alcoolul scoate „puterea” din plantă) , se lasă la soare aprox. 4 săptămâni. Se strecoară și se toarnă în sticlă închisă la culoare . ( eu nu l-am strecurat și n-a pățit nimic).

Folosesc o dată pe zi această tinctură , și parcă nu mai m durerile acele mari, și nici nu sunt așa de vizibile venele afectate.

Dacă este cineva printre voi , care ar dori să încerce unul dintre aceste uleiuri și nu are posibilitatea să îl prepare , vă trimit cu drag. Vă rog lăsați-mi un mesaj la colibaverdedinardeal@gmail.com.

Mai sunt și alte tipuri de leacuri pe care sper să le pot încerca anul acesta, și le voi împărtăși cu voi, dragi cititori.

Multă sănătate tuturor!!!

Maria de la Colibă! :)

Spuneți părerea :

Păreri :

Beneficiile unui stil de viață „off-grid” (viața fără facturi!)

Ce este „off grid” sau un „off grid-er”?

homesteading„Off grid” este un termen nou (preluat din SUA) si din ce în ce mai întâlnit în rândul persoanelor interesate de soluții alternative : construcții, medicină, alimentație, educație, etc. „Off grid” poate fi un stil de viață alternativ, sau chiar un alt „sistem”. Wikipedia spune că „off grid-eri” se numesc acei oameni care încearcă să trăiască în afara „sistemului”. Mai exact fără să fie racordați la diferite „servicii” , diferite rețele : electricitate, gaz-metan, canalizare, etc. Oameni care, în propria gospodărie își produc toate cele necesare unui trai sănătos, practic și chiar confortabil (aproape aceleasi conditii ca si in mediul urban). Pentru că SE POATE! Motivul este simplu : poti sa-ti scazi foarte mult cheltuielile fără sa duci lipsă de confortul care ți le oferă serviciile cu care suntem obisnuiti in mediul urban. Acest stil de viață are câteva beneficii dar și un criteriu extrem de important  de îndeplinit, fără de care nu poți deveni „off grid-er” : alegerea terenului, locației! Astfel, mulți adepți al acestui stil de viață par (sau chiar sunt) izolați. Izolați de zonele urbane dar mai ales de stilul de viață impus de traiul în mediul urban. Și aici vorbim și de „epoca consumeristă”! Oricum, pentru majoritatea „off grid” inseamna si intoarcerea la natură, în natură, înseamnă sustenabilitate, înseamnă să „te descurci pe cont propriu”. Tocmai de asta, acest stil de viață poate avea multe beneficii. Asa ca vă las să gugăliți cât vreți despre termenul „off grid” (pentru că s-ar putea spune multe si părerile pot fi diferite) și în cele ce urmează aș dori să vă scriu despre unele beneficii ….dar,  înainte, iată (pe scurt) câteva soluții alternative.

Soluțiile alternative

off-grid-diagram-1024x860Pentru mulți este absolut incredibil faptul că poți avea o viață confortabilă fără să „cumperi” diferite servicii. Și da, se poate.  Se poate datorită Mamei Natură în primul rând, datorită tehnologiei dar și a exeperientei (impartasita) unor oameni care traiesc astfel de zeci de ani! Iată pe scurt câteva solutii :

 • Hrana – gradină, livadă proprie. Animale domestice pentru cei care nu sunt vegetarieni. Ideal este un teren bun, fertil, cu expunere sudică (pentru gradină) sau suficient de mare (pentru animale).
 • Apa – un teren cu surse de apă ar fi ideal. Pârâu, fântână, izvor. Captarea si stocarea apei de ploaie poate fi esentială. Din nou, importanță majoră reprezintă terenul! Un teren cu diferente de nivel, poate ajuta sa ai apa la robinet direct in casa, chiar fara sa apelezi la electricitate!
 • Adăpost – chiar dacă pare incredibil, o casă se poate construi doar cu resurse naturale locale).  Sunt nenumărate soluții de a construi o casă ecologică (sănătoasă, fără să poluăm, eficientă și extrem de ieftină). Din nou, alegerea terenului contează : un pârâu poate să-ți aducă nisip și pietris, expunerea sudică nu ajută doar la grădinărit dar vei putea economisii și la încălzirea casei, dacă e suficient de mare, poți extrage lut pentru a construi pereții, iar dacă ai avea propria pădure sau una în apropiere, poți avea lemn uscat pentru foc si poate chiar pentru a construi. (nu uita să replantezi). Pe www.casenaturale.ro puteți alege dintre multele soluții, tehnici d e construire.
 • Energia electrică – eoliene, panouri fotovoltaice, microturbine -încă odată, resursele locale, terenul este esențial!
 • Energia termică – aici rolul important o preia casa. O casă bine gândită, bine construită te va ajuta foarte mult in reducerea consumului de energie termică. Cea mai intalnita sursa de energie ramane lemnul, desi sunt experimente (reusite sau mai putin) pentru incalzirea casei cu aerul cald din subteran, cu ajutorul compostului sau biogaz. Cel mai important este sa va construiti casa foarte bine termoizolata (mai laes spre nord) si cu geamuri spre sud. Ar ajuta foarte mult ca in fata casei (spre sud) sa aveti o sera cu posibilitatea de a o deschide vara! Foarte foarte important este si soba, daca incalziti cu lemne!
 • EducațiaDe cele mai multe ori, soluția aleasă este unschooling sau homeschooling. Uneori, „off griderii” locuiesc în comunități (mai mici sau mai mari).  Aici, acest tip de educare le vine ca o mănusa. Vezi exemplul satului ecologic Andana din SUA! În acest caz, un rol important o are gradul de izolare, dar nu e neapărat un dezavantaj.

Cred că am adăugat cele mai importante lucruri de care avem nevoie pentru un trai sănătos și fericit. Există posibilitatea să fi uitat ceva dar, oricare ar fi acel ceva, cu siguranță sunt soluții. Cel mai important este ce ne dorim noi. Cât de „off-grid” vrem sa fim.  Cu siguranță schimbarea vine din interior, dacă nu simți și nu vrei să te schimbi sau să trăiești astfel, nu ajungi să trăiești off grid.

Beneficii 

off-grid-stream-400x250S-ar putea să nu fie foarte simplu și ușor să trăiești off-grid. Cred că orice drum alegem în viața noastră, pe fiecare vor fi obstacole. urcâșuri și coborâșuri. Alegând un astfel de trai, trebuie să pui osul la bătaie intr-un mod cât se poate de serios. Dacă merită? După o experiență de un an in care am ales acest drum cu familia, oboseala fizică nici de departe nu este atât de extenuantă ca  o zi din viata „urbană”. Te culci satisfăcut de ceea ce ai realizat, visând la ce vei face mâine si te trezesti odihnit, lucrand la visul tau! Consider că este extrem de imoprtantă FAMILIA! Și aici mă gândesc la toate generațiile! Este nevoie de mușchii bărbatului, îndemânarea femeii, de experiența bătrinilor si de chichotul copiilor….si de tot ce inseamna familia, in principal dragostea (față de tot ce te înconjoară). Si DA! Oarecum seamănă cu viața bunicilor noștri, nu-i asa? Când ești singur(ă) totul va fi mai greu. Împreună se pot trece mai ușor peste greutăți! Însă, alegând acest drum s-ar putea să ai mai multe satisfacții decât dacă ai trăi la oraș! Trăind independent față de sistem, sustenabil, in armonie cu natura, pe lângă faptul că te ajută să economisști extrem de mulți bani (depinde de alegerea ta), iti va aduce alte multe beneficii care se vor reflecta pozitiv, in special asupra sănătății tale!

 • Alimentație sănătoasă – corp sănătos. Îți crești propria hrană. Nu va trebui să cheltui bani pe mâncare. Ba mai mult, poti face schimb. De exemplu poți schimba cartofii cu miere sau cas…..dar la fel poti să le ai chiar tu!
 • Propriile resurse de apă curată – cu puțin noroc (în funcție de terenul ales) poți avea propria apă curată. Este inutil să aducem în discuție calitatea apei care o bem îmbuteliată sau de la robinet
 • Corp sănătos, fără cheltuieli – multă lume cheltuie bani pentru a „se mentine in formă”. Un astfel de stil de viață te va tine în miscare tot timpul si iti va angrena toti muschii.
 • Liniștea naturii – oare de ce în concedii mergem (aproape cu totii) in natură? Suntem parte a naturii. Este firesc sa ne dorim sa revenim la ea. Traind in natura (off grid) o vei observa mai bine, te vei bucura de ea. De culorile si sunetele acesteia. iti vei da seama ca de fapt noaptea in padurii nu te vor manca liliecii sau fantomele. Nici macar ursii.
 • Auto educare – foarte putini adepti al stilului de viata off grid au televizor. Chiar si internetul il folosesc ca sursa de informare sau comunicare. Mai ales iarna, in timpul liber oamenii citesc….ori nu mai e cazul sa subliniem importanta  si beneficiile cititului. Unele situatii ivite te vor indruma sa rezolvi diferite probleme. Va trebui sa gasesti solutii.
 • Familie unită – asa cum am mai spus, este importanta familia. Dar traind astfel, ajută familia. O tine mult mai unită. Este impreuna familia. Muncesc impreuna, se bucura impreuna…au timp parintii pentru copii.

În concluzie, cu siguranță o astfel de alegere te va conduce la o viață mai sănătoasă decât cel din mediul urban. Atât fizic cât și psihic. Condițiile de viață off grid, pot părea grele, dificile, dar cu răbdare și angajament, totul este ușor de gestionat.

Cu drag, János!

Ps : este părerea și experiența proprie și

am pus-o pe „hârtie” cum am putut eu

mai bine…..cu gândul că poate îți va fi de folos!

Spuneți părerea :

Păreri :

Casa și viața….ecologică!

Casa este parte a familiei!

casa din baloti de paieDe o vreme încoace, la prezentările mele -fie ateliere, seminarii sau orice alte ocazii – spun că o casă ecologică este un (alt) stil de viață. Și sunt absolut convins de asta. Sunt convins că o casă nu ar trebui să fie doar un obiect util. Un obiect realizat în urma unei înțelegeri sau în urma unui contract „între două părți”! Un obiect care, după un timp să fie o „tranzacție profitabilă”.

Din punctul meu de vedere ar trebui să fie parte a familiei. Plănuită împreună, în familie, „adusă pe lume” împreună cu familia și îngrijită de toată familia. Da, exact ca un nou născut. Iar, cum venirea unui născut (de obicei) este o bucurie, o sărbătoare, așa ar trebui să fie și construcția unei case. Cândva așa și era. Și nu era doar bucuria unei familii ci a întregi comunități. Până la urmă casele „ecologice sau „naturale” (cum le numim acum doar pentru a face o diferență) sunt de fapt continuarea caselor tradiționale (într-o oarecare măsură), DAR adaptate nivelului de trai actual. Pot spune chiar, îmbunătățite, mai ales din punct de vedere al eficienței energetice, dar nu numai….că nimeni nu vrea să „se întoarcă în peșteră”, nu-i așa?

Schimbă ceva!

discovery chanelDacă vorbim de ecologie, printre altele, ne duce gândul la protejarea mediului, la sănătatea noastră, la traiul în armonie cu natura, dar mai ales la reducerea la maxim al impactului nostru asupra mediului înconjurător.  Sunt convins că pentru a obține rezultate maxime în acest scop, trebuie să ne schimbăm stilul de viață, trebuie să ne schimbăm (majoritatea dintre noi) gândirea, mentalitatea. Mă bucur pentru orice casă construită în oraș din materiale naturale, pentru orice material care conține substanțe nocive schimbate pe materiale naturale, dar cred că o casă (ecologică) adevărată nu se va naște niciodată în mediul urban.

O casă ecologică înseamnă (1). protejarea mediului, (2). eficiență energetică, (3). protejarea sănătății, (4). cheltuieli reduse (chiar dacă unii nu sunt de acord cu acest criteriu, spunând că ce e de calitate și sănătos, ar trebui să aibă un preț pentru a scoate în evidență valoarea „produsului”), atât în timpul construcției cât și în perioada locuită. Ca să îndeplinești toate cele patru criterii va trebui să te îndepărtezi de oraș. În mediul urban, cel mai greu va fi îndeplinirea criteriului de la punctul patru, dar nu numai. Da, știu!  Aici vin întrebările : „Cum fac cu „jobul”?,  „din ce voi trăi?”, „nu voi mai avea confortul de la oraș?”. Da, pentru a-ți (!) construi o casă ecologică, poți să-ți pierzi „job”-ul! De fapt îl dai la schimb. Îl schimbi cu libertate, fericire, sănătate dar mai ales cu TIMP! Nici nu-ți dai seamacât de mult timp vei avea pentru tine, pentru familia ta, pentru prietenii tăi. Pentru a trăi nu ai nevoie de „job”. De job ai nevoie ca să-ți plătești facturile, ratele, abonamentele, luxul dar mai ales lenea (modern fiind denumit confort) și diferite TRATAMENTE (medicale). Poți trăi cu legume, fructe (eventual carne, dar nu neapărat) apă și soare. Ori pentru asta ai nevoie de teren, mai bine zis de pământ.

Bye bye E-on, bye bye ELECTRICA!

cuptorVeți spune că „fără loc de muncă, nu ai bani”. Ori în ziua de azi e nevoie. Într-adevăr e nevoie dar nu-i totuna de câți bani ai nevoie, câți și unde sau pe ce îi cheltui. Și puținii bani de care ai nevoie vin mult mai ușor decât ai crede. Chiar dacă te muți în pădure (deși nu e chiar atât de ecologic cum pare) poți avea tot confortul de la oraș. Și nu oricum, chiar GRATUIT!.

Ti-ai imaginat vreodată să te încălzești gratuit, să faci baie în cadă chiar și dacă ai avea o casă în pădure, să ai lumină și să-ți încarci „device”-urile mobile fără să fi racordat la o rețea electrică? Și toate astea fără să-ți vină vreo factură!? Da, se poate. Dar va trebui să-ți scoți din cap cuvântul lene și va trebui să „pui osul la bătaie”. Dar crede-mă, vei aștepta să se facă lumină să poți face cât mai multă treabă, te vei culca obosit, dar satisfăcut, visând la ce vei face mâine.

Scriu aceste rânduri ca și cum aceste lucruri ar fi niște descoperiri recente dar, de fapt sunt doar lucruri uitate datorită erei consumeriste în care am crescut. Am crescut cu fața la televizor, unde chiar și în desenele animate natura este prezentată drept „sălbăticie”, unde ți se bagă totul „în bot” ca fiind ieftin și „numai bun” pentru tine (inclusiv medicamente, când, de fapt ar fi de ajuns să trăiești într-un mediu sănătos). O cutie care  îți arată „știrile de la ora 5” și „terorism”, doar ca să ai „morcov” în fund tot timpul, astfel fiind mai ușor de manipulat, indus în eroare. Nu, mulțumesc! Televizorul nostru sunt geamurile și sticla de la sobă!

Poate ați vrea să știți totuși cum se poate ajunge la un astfel de stil de viață, care ar fi avantajele, dezavantajele, bucuriile, greutățile dar poate despre astea într-un alt articol sau poate deschidem o discuție sub formă de comentarii, aici sub articol :)

PS : Cele descrise mai sus sunt experiența, trăirile, părerile mele personale. Luați-o ca atare. :)

All the best, Janos :)

Spuneți părerea :

Păreri :

Ateliere de iarnă la Coliba Verde din Ardeal

Deși mi-am propus multe realizări (pe plan de construcții) pentru vara trecută, din păcate nu am reușit să avansez cu acestea. O remușcare  am mai mult față de cei care au participat la ateliere și se așteptau să găsească ceea ce le promisesem. Pe această cale îmi cer scuze dar, trăiesc cu speranța că, totuși nu au plecat de aici dezamăgiți. Simplul motiv a fost faptul că am decis să nu-mi împart atenția și veniturile în două, obiectivul principal fiind ca în acest an să-mi plătesc terenul (l-am plătit în rate).

    ateliere-de-iarnaAșa cum am scris în articolul precedent, acum, după aproape un an, pentru noi s-au clarificat multe și știm planul „de bătaie” pentru viitorul apropiat.

Chiar dacă este deja iarnă, în acestă perioadă, activitatea mea este mai intensă, propunându-mi ca în lunile de iarnă, să amenajez, finisez complet interiorul casei, dar să și construiesc o extindere de aproximativ 25 mp cu ziduri din baloți de paie. Bineînțeles, putin conditionat de starea vremii. Această extindere va servi ca si debara si o baie confortabilă, cu cadă și o toaletă uscată.

În casă, pe o suprafață de 25 mp, doresc să amenajez o bucătărie și spatiu pentru servirea mesei. Nu as vrea să detaliez aici totul, dar ca  să vî faceti o idee, doresc să construiesc o chiuvetă, sobă cu cuptor, masă, coltar, rafturi, mobilier, eventual scări, numai si numai din materiale naturale locale : lut, paie, lemn, piatră, cărămidă, var si eventual tadelakt. Bineînțeles, provocarea este si solutionarea apei curente in obiectele sanitare si a instalatiei electrice (care, pe viitor va avea drept sursă, panouri fotovoltaice)

Având în vedere aceste lucruri (și numărul mare de scrisori venite la adresa noastră prin care v-ati manifestat interesul fata de activitatile de la Colibă), am decis să organizăm ateliere și în această perioadă a anului. Propunerea mea ar fi ateliere de week-end, astfel putem veni în ajutorul acelor persoane, care din cauza serviciului nu au putut  participa la atelierele de o săptămână din vara trecută.

woAtelierele de week-end ar costa 170 lei/persoană pe durata a două zile, sâmbătă și duminică. Cazarea s-ar plăti separat, la una din casele de oaspeti din localitatea vecină și ar costa între 35-60 lei/persoană/nopte. Pretul nu este fix pentru că, încă nu am decis are locație ar fi ideală pentru un astfel de eveniment. Voi reveni cu informatii în acest scop.

În ceea ce priveste desfăsurarea evenimentului, propunera mea ar fi o zi de teorie si una practică. În prima zi a evenimentului as prezenta tot ce inseamna case ecologice dar si experienta noastră în viața fără facturi, în viața aproape de natură. În pauza de masă,  ați fi invitații Mariei (sotia mea) la un prânz vgetarian (specific zonei) și totodtă v-aș face o scurtă introducere în partea practică (care va urma a doua zi), dar și o prezentare a ceea ce înseamnă „Coliba Verde din Ardeal”

Duminică, în partea practică, puteți experimenta, participa exact la lucrrea în desfășurare, sau la cererea voastră pot să vă fac demonstrații de diferite tehnici, prepararea sau aplicarea materialelor…în funcție de ceea ce ne permite vremea în aceea perioadă. Ca si sambata, si in a doua zi, pranzul va fi pregatit de Maria.

Primul atelier ar fi pe data de 17-18 decembrie, iar numărul prticipantilor nu va fi mai mare de 6 persoane.  Vom aplica regula „primul venit, primul servit”, primul venit fiind considerat persoana care plătește un avans de 50 lei si ne trimite o copie a tranzactiei la adresa de e-mail colibaverdedinardeal@gmail.com . Contul vă va fi trimis în momentul în care ne prezentati intetia de participare.

Probabil că,  din 14 ianuarie 2017, vom organiza astfel de evenimente în fiecare săptămână, asa că vă puteti inscrie oricând, anuntînd cu cel putin 20 zile inainte, weekend-ul în care ati dori sa participati. Oricum, în funcție de interes, vom afișa, anunța din timp și alte date în care vom organiza ateliere la Coliba Verde.

Vă așteptăm cu drag!

Janos, Maria si copii.

0752653402

colibaverdedinardeal@gmail.com

Spuneți părerea :

Păreri :

După un an la Coliba Verde din Ardeal

13015542_1815988661962753_9159934740477266745_n Am decis să scriu aceste rânduri, în primul rând pentru toți cei care au considerat proiectul nostru interesant, pentru toți cei care urmăresc „evoluția” noastră, evoluția acelui proiect care noi am numit-o „Coliba Verde din Ardeal”. De fapt, evoluția familiei noastre într-un stil de viață diferit, față de ceea ce, pentru majoritatea dintre noi/voi pare una „normală”. Deși ne-am gândit mult dacă să scriem public despre asta, până la urmă am decis să vă invităm în „sânul familiei”, nu de alta dar cum am mai spus, considerăm că prin asta putem ajuta oferind informații utile, sau să-i incurajăm pe cei indecisi. La ce? ….spre a se îndrepta spre un stil de viață care poate fi benefic : cu mai puțin stres, mai multă sănătate, bucurii și chiar fericire. Cum asta? Citiți blogul nostru și veți afla 😀

Până una alta, este vorba despre un stil de viață în armonie cu natura (străduindu-ne să avem un impact negativ cât mai mic asupra mediului înconjurător), un stil de viață sustenabil, independent față de sistem, față de furnizorii de (diferite) servicii.

După ce am ajuns pe terenul ideal (din punctul nostru de vedere), pentru o astfel de viață, iată în cele de mai jos, eperiența noastră de aproape de un an, pe acest teren :

Petrece patru anotimpuri pe terenul ales

ColibaVerde În momentul întâlnirii (cu terenul) ne-am făcut nenumărate planuri, dar nu degeaba se spune : „petrece patru anotimpuri pe terenul ales”. Urmărește vântul, zăpada, ploile, soarele, copacii, omenii,vecinii,  animalele și aranjează-ți gospodărie în funcție de cele observate. Petrecând cele patru anotimpuri pe teren, multe dintre planurile noastre s-au schimbat, multe gânduri s-au clarificat. Ne-am dat seama în care parte a terenului putem grădinări. Încet dar sigur, vom trece de la grădinăritul tradițional la permacultură, văzând avantajele acesteia. Stim unde vom tine animalele, ce fel de animale si cu ce scop le vom tine. Nu prea vrem să-i sacrificăm! Deși am anunțat cu sunete și trâmbițe (în alte articole) cu ce și cum vom construi, aceste planuri s-au cam schimbat, dar cu siguranță, fără doar și poate, rămânem la renovare și construcție 100% ecologice.

Cea mai mare avere sunt prietenii, oamenii

oameniDin primăvară, până toamna târziu, am avut foarte foarte mulți oaspeți. Am numărat aproximativ 160-200 de persoane. Fie prticipanți la atelierele organizate de noi, fie voluntari, prieteni, curioși sau vecini, cu toții au contribuit la „umplerea” acestui loc minunat cu zâmbete, bucurii, cântece sau chiar o doză bună de cunoștințe utile pentru toată familia noastră. Pe această cale mulțumim tuturor, inclusiv celor care au fost aici doar cu gândul.

Natura te relaxează, te trezește la viață

naturaTrăind aici, în natură, a trebuit să ne obișnuim cu alte sunete decât în mediul urban…..deloc deranjatoare, ba mai mult foarte relaxante : foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor, bocnetul cerbilor, pârâul curgător, lătratul câinilor. Încet încet am realizat că „ne culcăm cu găinile deodată”, fără să petrecem nopți întregi în fața calculatorului. Rezultatul este că ne trezim dimineața devreme, odihniți, fericiți, cu gândul la lucrurile care trebuie să le facem în gospodărie.

Avantaje, greutăți, planuri de viitor.

În acest an, nu am avansat mult cu renovările sau construcțiile. Ne-a fost greu să adunăm banii pentru a plăti terenul. În schimb s-au concretizat foarte multe, pentru viitor. Astfel, in viitorul apropiat, vom renova, amenaja si extinde putin casa care a venit la pachet cu terenul si in care ne-am retras pe perioada iernii. terenul ne ajută foarte mult în asta : pârâul ne aduce pietriș și nisip, pot refolosi grinzi, cărămidă și piatră (pentru fundație). Investiția ar trebui să fie minimă, astfel pot sta mai mult acasă, să renovez, să stau mai mult cu familia. Banii obținuți din consultanță ar trebui să ajungă, mai ales că în acest moment nu avem facturi : încălzirea e pe lemne (am pe teren pomi uscati, lemn uscat in padure, etc.), apa e din pârâu, fântână și izvor, curentul (deocamdată) din generator….iar asta e partea mai grea. Deoarece nu avem sursă de energie electrică, rezolvăm problema cu frontale, lanterene, lampioane reîncărcabile (în sat), iar mașina de spălat funcționează cu generator și consumă cam 1l benzină/o spălare! Asadar sunt probleme, care trebuie rezolvate, nu este totul chiar roz, dar nici nu avem de ce sa ne plângem, suntem bine, sănătoși, împreună și fericiți.

În iarnă vom amenaja interiorul casei existente, în funcție de vreme vom amenaja exteriorul, acolo unde se poate. Vrem să adăugăm o extindere din baloți de paie, care ar da loc unei debara și unei băi confortabile. Anul viitor vom continua grădinăritul, eficientizarea (termoizolarea) casei existente+schimbarea acoperișului, beci, o mică căsuță și multe altele. Bineînțeles nu vor lipsi nici diferite evenimente,  la care vă așteptăm cu mare drag.

Vă așteptăm !

Tot ceea ce facem, o facem pentru noi, dar cu gândul și la voi, deoarece vă așteptăm să ne treceți pragul, indiferent de motiv, atâta timp cțt veniți cu gânduri bune.

Cu drag, Bence, Anett, Ádám, Mária éi János

…de la Coliba Verde din Ardeal

Spuneți părerea :

Păreri :

Atenție la casele ecologice. Sunt pline de „primejdii”!

De vreo 3-4 ani, casele ecologice nu mai sunt o noutate nici pentru români. Din ce în ce mai mulți se întâlnesc cu acest tip de case și vorbesc despre ele prietenilor, cunoștințelor. Și media vizuală, scrisă sau cea online  publică tot mai multe articole despre casele ecologice. Problema e, că majoritatea acestor publicații oferă prezentări scurte și nu neapărat corecte sau utile, ci mai degrabă de „senzație”…cu titluri „senzaționale”, „incredibile” și așa mai departe, ca să atragă cititori, vizitatori.  Foarte puține site-uri de specialitate abordează această temă într-un mod serios și corect.  

case din chirpiciÎn acest articol, dorim să discutăm puțin despre „primejdiile”, „capcanele” care pot apărea la casele ecologice, sau mai bine zis, care sunt temerile celor care se întâlnesc prima dată cu acest termen….asta, după ce am urmărit multe dintre comentariile românilor sub diferite  articole din mediul online. Este drept, unele sunt scrise în necunoștință de cauză, dar sunt multe scrise și din răutate. Haideți să le luăm pe rând, să vedem cât de fondate sunt și dacă sunt fondate care sunt soluțiile…pentru că orice problemă are o soluție, nu-i așa?

         „Primejdia” cea mai întâlnită este ceva de genul „numai un chibrit îi trebuie….” – asta mai ales dacă dau de casele din baloți de paie. Știți, hârtia arde. Numai un chibrit îi trebuie și arzi o bucată de hârtie în câteva secunde. Șă știți, că așa este și cu paiele. Un chibrit și scrum s-a făcut. Dar vă întreb eu, ați încercat să ardeți o carte cu un chibrit? Nimeni nu zice că o carte nu arde…dar nu ajunge un chibrit și secundele se transformă în multe minute. Ei, situația este exact la fel și cu baloții. Ba este o situație mai fericită. De ce? Pe lângă faptul că paiele din baloți este comprimat, la rândul lor, baloții sunt cât se poate de comprimați în structura de lemn a casei. Datorită acestui lucru, chiar dacă ar trece focul de stratul de tencuială de 3-4 cm, tot nu ar arde baloții, deoarece flacăra nu va primi suficient oxigen ca să fie alimentată pentru o ardere rapidă. Dar cum spuneam, pereții din baloți de paie sunt tencuiți cu tencuieli din lut sau var de minimum 3-4 cm….și cred că este la mintea cocoșului, că materialele din compoziția unei tencuieli (lut, var, nisisp,) nu ard! Știați, că în toamna anului 2015, s-a făcut oficial, testul de rezistență la incendiu al unui perete de 3×3 m, din baloți de paie, cu structură de lemn și tencuială de argilă? Rezultatul a fost mai mult decât satisfăcător : la o temperatură de 1092 grade Celsius, peretele a luat foc doar după 2 ore și 45 minute….și focul a izbucnit la structura de lemn din perete și nu la baloți! Așa că, ar trebui să vă pună pe gânduri aceste informații, înainte de a adăuga comentarii atât de vehemente și NEFONDATE în privința asta! Nici nu am adus în discuție o casă din lut, în ceea ce privește „primejdia” de incendiu. Ar fi ridicol.

     Rozătoarele! În ceea ce mă privește, de când lucrez cu case din baloți de paie, încep să cred că șoarecii sunt coșmarul cel mai urât al tuturor oamenilor de pe planeta asta. Sunt de acord cu voi : sunt niște animăluțe foarte drăguțe și am văzut că șobolanii pot fi extrem de inteligenți, ușor de dresat (să-ți aducă o batistă de exemplu–am văzut pe net, nu glumesc :) ). Ah, stați. Voi nu la asta vă refereați! Înțeleg și asta. Deși ecologiștii sunt o „rasă” mai nebunatică și iubesc animalele, credeți-mă, ar fi foarte puțini, care ar fi de acord ca rozătoarele să deterioreze peretele casei, să circule prin casă după voia lor. Așa că, atunci când au „reinventat” casele ecologice (adică s-au reîntors la soluțiile naturale în domeniul construcțiilor ecologice), au căutat să rezolve această problemă neplăcută. În concluzie, temerea este fondată, este de înțeles și tocmai de aceea iată, că au găsit soluții (tot ecologice) pentru a preveni invazia rozătoarelor. Bineînțeles, asta nu este o garanție absolută, că nu veți avea „chiriași”. Despre aceste soluții puteți citi un articol întreg AICI!

     Păi ce facem, ne întoarcem în peșteri? Problema nu ar fi că ne întoarcem în peșteri , ci faptul că în ultimii 70-80 de ani ne-am mutat în cutii! A dispărut ARHITECTURA! Poți să pui oricând o casă veche de 100 de ani (vorbim de case făcute cu sufletul de oameni care se pricepeau) lângă o casă din orice cartier rezidențial. Nu te va lăsa Mama Natură niciodată să o alegi pe cea de a doua. Doar dacă cineva, undeva nu ți-a „clătit” puțin creierul. Dacă gândești cu creier, atunci ar trebui să recunoști, că materialele sintetice ,cu care construim și finisăm în zilele noastre, sunt dăunătoare sănătății noastre,și asupra mediului. A, nu te interesează pentru că oricum vei muri? Mda. Și copilul tău poate să moară…chiar în spital. Dar să nu dramatizăm în halul acesta, poate că nu e cazul. O casă modernă bine făcută, economisește bani. Din păcate, s-ar putea să economisești la facturi, dar există toate șansele să dai acei bani ,economisiți, pe medicamente. Construind o casă ecologică, din materiale naturale, locale (resurse locale) vei economisi la cheltuielile pe materiale. Dacă vei ști cum să combini materialele, vei economisi și la facturi.  Astfel nu va trebui să dai bani nici pe medicamente. Nu zice nimeni ,că o casă ecologică nu poate să arate ca una dintr-un cartier rezidențial! Poți să faci orice design. De ce vedem „ciudățenii” de case eco? În primul rând pentru că este „croită” pe măsura familiei (să fie practică, economică. utilă, eficientă, ieftină). In al doilea rând, „ecologiștii” preferă să-și construiască singuri casele. Ba chiar să și le deseneze, și pentru că ecologiștii beau și fumează mult, le tremură mâna și apar tot felul de ciudățenii. Ah, nu! Glumeam! Sunt creativi. Lasă frâu liber imaginației, se inspiră din natură, se folosesc de natură. Din această cauză rezultă o casă cu forme organice. Forme organice, care de asemenea au avantaje față de liniile drepte și colțurile drepte. Apropo : tu câte muchii, linii drepte, colțuri ai pe corpul tău. Te consideri perfect? De ce vrei să ai pereți perfecți netezi, linii perfect drepte? Nu e mai mult stres, mai mulți bani, mai putin timp cu familia dacă ai aceste așteptări? În concluzie : chiar poti să-ți alegi singur design-ul casei (dar recomandăm, să asculți părerea unui specialist în legătură cu asta).

      pereti din pamantUmezeala! Oameni buni, aici m-ați prins! E pericol mare!!! Da, umezeala poate provoca cele mai mari probleme unei case construite din materiale naturale! Iar umezeala poate veni din pământ, din cer sau pur și simplu prin faptul că aerul cald din interior se întâlnește cu aerul rece din exterior (condensare). Ah! Și de la o țeavă spartă sau de la cei care se întorc noaptea de la cârciumi (pentru asta recomand casele rotunde 😀 ). Lăsând gluma la o parte, într-adevăr trebuie să proiectăm casele noatre ecologice  cu soclu înalt, un drenaj corespunzător, streașină lată (+ eventual un pridvor) și o tencuială sau vopsea de var cu adaos de ulei de in sau praf de marmură (impermeabilizare naturală). Pentru evitarea formării umezelii în perete din cauza condensării (și astfel și a mirosului de mucegai de care se plâng mulți), ar fi bine să cunoașteți calitățile materialelor (care termoizolează, care are conductivitate termică ridicată), ca să evitați aceste probleme. De exemplu, un perete exterior , care are în compoziție lut (pământ, argilă), ar trebui să fie de o grosime de minimum 60 cm! Vă recomand să uitați de folii sintetice, materiale sintetice. Acestea opresc RESPIRAȚIA pereților (migrația vaporilor de apă dinspre interior spre exterior) și poate duce la formarea mucegaiului!

            Durabilitatea! Pe lângă subiectul prețurilor, acesta este una extrem de disputată. „Băi, fără ciment nu se poate!” – zău? Câți ani au trecut de când s-a inventat cimentul? Știați că industria producătare de ciment este una dintre cele mai răspândite din lume (și a doua ca și poluare)? Oare nu ar putea fi interese financiare, ca cineva să ne convingă că „trebuie ciment”, deși în toată țara asta avem castele, biserici, case mai vechi decât cimentul? Știți că sunt case din lut în Anglia care au 100 de ani? …și lista ar fi lungă. ideea este că dacă știi cum să o faci, rezistă…rezistă…rezistă :). „Eu îmi fac casa din cărămidă! Este mai rezistentă!” – ha, cărămida nu tot din lut este? Diferența este că pentru a face o casă din lut (cu tehnica cob), aproape același material din care se face cărămida,  este gratis.

      Prețul! Of banii ăștia! Oare dacă nu s-ar fi inventat, nu era mai bine?! Apar articole stupide cu titluri de senzație : „Casă din baloți de paie, de 75 mp la 1000 de euro”. Să vedeți acolo comentarii! Deși este evident pentru toată lumea, că este doar un titlu stupid, ca să atragă vizitatori pe diferite site-uri, este unul dintre cele mai distribuite articole. Eu am încercat să explic (în mod corect și real), cum stă treaba cu costurile unei case ecologice. Eu zic că de voi depinde! Depinde de ce înțelegeți sub acest termen, care sunt pretențiile voastre și în ce măsură vă implicați în construirea propriei case! Puteți citi despre costurile de construcție a unei case ecologice AICI!

      Sunt cele mai întâlnite temeri, pe care le-am întâlnit eu în mediul online și nu numai. Am încercat (mai în glumă sau mai în serios), să vă prezint soluțiile la aceste probleme. Dacă mai aveți și alte temeri, nelămuriri, scrieți-mi :)

PS („Avantajele caselor moderne, convenționale”) : – și în încheiere, dați-mi voi să vă scriu despre unele „avantaje” ale caselor moderne. Încerc să fiu scurt, promit. 1. Puteți crește ciuperci (mucegai). 2. Puteți vizita medicul de familie mai des (doar ca să povestiți sau să vă plângeți de probleme de respirație, alergii, dureri de cap…sau poate și mai grav – asta datorită materialelor chimice care le inspirați. Materiale aflate în compoziția materialelor de construcții care le cumpărați). Ah, nu vă speriați. Nu voi sunteți primii afectați…ci copiii voștri. 3. Nu banca va folosi banii vostrii (având un cont plin), ci voi veti folosi banii băncii (având stresul locului de muncă). 4. Cu o casă modernă nu riscați să construiți un „ecokitch”….ci un cartier întreg de „kitch-uri” 5. Veți folosi caloriferele foarte practic : vă veți urca pe ele când vă e frig, pentru că numai acolo este cald. 6. Nu vă va fi frig în mansardă…nici vara……si multe altele (îmi cer scuze dacă nu s-a înțeles foarte bine…ironia mea)

Spuneți părerea :

Păreri :

Poți și tu : Toaleta uscată. Descriere, video, avantaje…

       Întodeauna am crezut că toaleta uscată este una și aceeași cu toaleta compost. Totuși, se pare că exstă diferență și pot spune chiar, că toaleta uscată are câteva avantaje față de toaleta compost. Pentru multă lume, toaleta compost este una obișnuită, ca cele din grădină cu diferența că peste fecale se aruncă rumeguș. Ei bine, nu este chiar așa. Este puțin mai „complicat”, în schimb merită tot efortul. De ce? Pentru că economisești apă, compostul este foarte bun pentru grădină, și nu doar compostul ci chiar si urina, diluată cu multă apă ( 1 l urină cu 10 l apă) poate fi un foarte bun fertilizator în grădină. Deoarece chiar nu mirroase acest tip de toaletă, este recomandat chiar si in casă.

toaleta uscata Ideea de a construi o toaletă uscată a venit de la Kristian Rodd, un tânăr australian, avocat de meserie, care călătorește prin lume pentru a întâlni alte culturi, obiceiuri, dar mai ales tehnici de construire cu materiale naturale, soluții locale. Își oferă serviciile contra cazării și a mesei, pe românește practică voluntariatul. Am petrecut împreună două luni practice, utile, învățând unul de la celălalt, dar am avut parte și de multă distracție. Având în vedere că engleza vorbită de el este una ușor de înțeles pentru românii vorbitori de limba engleză, am considerat că ideal ar fi să-i iau un interviu și să descrie chiar el, ce înseamnă o toaletă compost. Așa că, mai jos am atașat o înregistrare video, care din lipsă de timp nu am tradus-o, dar dacă sunt mulți doritori, mă voi strădui să traduc cât se poate de repede acest filmuleț.  Filmulețul este de nivel amator, dar cred că se poate înțelege foarte bine mesajul, informațiile transmise. Oricum răspund cu mare drag oricărei întrebări, doar scrieti-mi în partea de jos a articolului. Ne cerem scuze pentru „introducerea pipertă” :D. Despre acoperișul verde de deasupra toaletei (cu soluții ieftine) am scris câteva cuvinte AICI!

Spuneți părerea :

Păreri :

Viața off-grid într-o casă din baloți de paie

casa din baloti de paie„Urșii ne respectă” – spune Kiss Csaba, omul care a construit una dintre cele mai ieftine case din baloți de paie din România. Azi l-am vizitat (din nou) și am povestit câteva ore la un pahar de palincă (umplut de mai multe ori :) ).

Csaba trăiește cu familia, la 2-3 km de un mic sătuc, oarecum ascuns și acesta de „civilizație”. Cu toate astea nu le lipsește nimic. Își produc singuri toate cele necesare, iar pentru unele lucruri ce nu pot fi produse de ei (de exemplu benzina), dau câte ceva la  schimb sau  mai pleacă din când când la lucru pentru perioade foarte scurte. În acest articol am vrut să scriu putin mai mult despre ei decât despre casă, deoarece casa am prezentat-o mai pe larg într-un articol pe site-ul www.casedinbalotidepaie.ro

discovery chanelDeșii locul este extrem de populat de urși și lupi, Csaba nu are nimic rău de spus despre aceste creaturi atât de înfricoșătoare. La fiecare geam al casei, a pus diferite sigle ale unor canale de televiziune renumite în difuzarea documentarelor despre  natură și acesta este „televizorul” lor. Au văzut mulți urși, lupi și căprioare…prin geam dar și în  afara casei. El spune că „urșii ne respectă, evită să ne deranjeze. Nouă nu ne este frică de ei,  ba chiar de multe ori vorbim naturii, animalelor, plantelor. Cel mai bun exemplu, comparatie este stâna de pe dealul de vizavi, unde cioabanii au vizite frecvente, urlă la urși, strigă, fac gălăgie ca să-i alunge. Și noi avem cai, capre găini….ar putea ataca și la noi dacă ar vrea”

Csaba și familia încearcă să evite cât mai mult contactul cu materiale chimicale, sintetice.  Pe de altă parte, au găsit soluții pentru un trai confortabil și cu cheltuieli absolut minime : curentul necesar este produs de un panou fotovoltaic (necesar pentru un gard electric, încărcarea acumulatorilor unei masini de insurubat, laptop, incarcator telefon si 2-3 becuri), apa vine la robinet de la un izvor la 200 m de la casa…prin cădere liberă, folosesc toaletă compost, terenul le oferă o sumedenie de fructe, plante medicinale pe lângă ceea ce plantează ei în grădină (un teren de aproximativ un hectar).

Mi-am cerut scuze pentru deranj dar ne-a spus amabil „am venit aici cu gândul să avem timp să povestim și cu oamenii. La oraș timpul multor persoane se măsoară în bani. nouă ne place să socializăm (în relitate și virtual) și ne face plăcere să împărtășim experiența noastră”. Printre altele ne-a arătat și cum se montează stuful pe acoperiș 😉 , dar ne-a arătat și povestit și despre albine. În încheiere iată câteva imagini care le-am făcut în această după masă.

Spuneți părerea :

Păreri :

Poți și tu : acoperiș verde (viu, vegetal)…la îndemâna fiecăruia.

Una dintre primele realizări de la „Coliba Verde din Ardeal” , care mă face să mă simt împlinit, este un acoperiș verde, care a fost construit deasupra unei toalete uscate. Voi reveni cu detalii în ceea ce privește toaleta uscată, dar în principiu este oarecum asemănător cu toaleta compost, dar totuși diferă. În cele de mai jos, aș vrea să vă povestesc cum am realizat acoperișul verde, deoarece la realizarea acesteia am ales soluții neconvenționale, ieftine și mă gândesc că unora dintre de voi poate fi de folos. Ideea și conceptul nu-mi aparține în totalitate, ci a venit de la Kristian, un băiat de 30 de ani, din Australia, care călătorește prin toată lumea ca să-si însușească diferite tehnici de construire cu materiale naturale, locale. În această perioadă a poposit la mine și mă ajută prin „gospodărie”.

 

Structura, straturi necesare.

       13015542_1815988661962753_9159934740477266745_n În primul rând, ne-am asigurat că structura toaletei va susține și greutatea unui astfel de acoperiș. Un acoperiș mic, cu dimensiunile de 2×2. Sarpanta a fost construită din scânduri de lemn de brad de 2 cm grosime. Pentru un acoperiș verde, important este hidroizolarea (membrană) dar și protejarea acesteia de jos în sus (așchii de lemn) sau de sus în jos (rădăcini care pot penetra stratul de hidroizolare). Așadar sunt trei straturi importante la care trebuie să ne gândim atunci când construim . Ideale ar fi cele recomandate de profesioniști, dar acestea ar fi costat foarte mult. Astfel am ales soluții neconvenționale. Bineînțeles că nu garantează nimeni pentru aceste soluții, dar nu noi le-am invetat. Și alții au folosit soluțiile alese de noi, chiar și deasupra caselor, nu doar pe o toaletă și nu există semne care ne-ar descuraja. Straturile alese de noi au fost următoarele : primul strat este unul care protejează hidroizolația de eventualele aschii din sarpantă. Soluția aleasă de noi a fost cartoane, adunate de la un mic supermarket din cel mai apropiat orășel. A fost gratis. Stratul de hidroizolație a fost un plastic folosit și la sere, rezistent la razele UV. A costat 2 lei/ mp. Peste acest strat am pus un geotextil folosit la drenaje, care a costat 3 lei/mp iar ca un ultim strat am ales să punem o „folie cu buline”, folosit de specialisti la protejarea fundațiilor, soclurilor. (nu-i stiu numele oficial, vedeți în imagini). Acesta a costat aproximativ 6 lei /mp (dacă nu mă înșel). Am ales acest strat suplimentar, deoarece este o protecție pentru hidroizolație împotriva rădăcinilor dar si găurile formate în acele buline, vor reține apa pentru mai multă vreme, ceea ce este benefic plantelor. Cu scândură și cu cuie cu tot, nu cred că am depășit 20 de lei pe mp realizarea acestui acoperiș, ori unul făcut de profesioniști se calculează în euro cu 2 cifre.

Pământul și plantele

amestec fertilUn alt aspect important, la realizarea unui acoperiș verde, este pământul folosit și plantele care vor crește pe acesta. Este important să reducem greutatea dar totuși să oferim suficient spațiu rădăcinilor. Grosimea pământului pe acoperișul nostru, nu depășește 12-15 cm în mijloc, iar acesta scade spre margini. Tot acoperișul are cădere spre un colț, unde surplusul de umiditate se va scurge. Ca să reducem din greutatea pământului am făcut un amestec de pământ fertil, rumeguș (cu mici bucățele de lemne) și țiglă ceramică mărunțită. Toate le-am avut pe teren. Așa cum am mai amintit, am așezat pământul într-un strat de 10 cm minim și 15 cm maxim. La colțul în care se află scurgerea, am pus pietre care au rolul de a împiedica scurgerea, spălarea pământului fertil în cazul unei ploi torențiale. În ceea ce privește plantele, am ales să plantăm doar ceea ce crește în zonă, pe teren și ceea ce am „urcat” cu pământul. Ce va crește, cât va crește vom vedea de acum încolo. Vom reveni cu imagini. Pe acest acoperiș am pus și un butoi de 150 l care ne va servi apa caldă pentru duș.

Cu astea spuse, îmi cer scuze pentru eventualele greseli, si sper sa va fie utile aceste informatii. In viitorul apropiat planuiesc sa construiesc o casuta mica (30 mp) cu acoperis verede, reciprocal. Scrieti-mi daca ati dori sa participati la realizarea acesteia. Voi reveni cu detalii. :) Toate cele bune.

Spuneți părerea :

Păreri :

Am schimbat mall-urile cu noroiul….și cu alte „murdării”

   Primii pași și terenul  

ColibaVerde4 (2) Bineînțeles că nu suntem singurii….doar că (și) noi am ales să împărtășim această experiență cu voi. Cei care ne cunosc, știu povestea noastră….oarecum. Știu că, de fapt un prim pas a fost făcut de noi cam cu 3-4 ani în urmă, când am decis să părăsim orașul, mutându-ne la țară. Ne-am mutat la țară cu gândul de a ne căuta o bucățică de pământ și să trăim pe acesta așa cum ne dorim noi. Să ne cultivăm hrana și să reducem cheltuielile. Deși situația (financiară) s-a înbunătățit (față de situația de la oraș), simțeam că nu acesta este locul unde vrem să trăim pe viitor. Despre motive nu vreau să vorbesc. Așa că am început să ne uităm după alte terenuri. Criteriile erau următoarele : ieftin, oarecum ascuns (de orașe, nu de civilaziție), apă, materiale de construcții (naturale), aer curat, pământ fertil-suficient pentru o familie. Poate și altele, dar acestea erau cele mai importante. Am găsit relativ foarte repede. Am început să ne planificăm mutarea….mergea destul de greu : nu găseam chirie în zonă pentru a ne muta până să ne construim casa. Între timp apăreau și alte „dezavantaje” care ne făcea să ne gândim că poate totuși nu este locul ideal : pământul nu a fost folosit niciodată pentru agricultură, nu era livadă, accesul cu (unele) materiale de construcții ar fi fost oarecum dificil. Întâmplător sau nu, exact în momentele acestea în care ne gândeam la aceste dezavantaje, mai exact în Crăciunul anului 2015, într-o piață de legume, am întâlnit o persoană care ne-a spus că are pământ de vânzare într-o zonă care mie îmi plăcea foarte mult (cunoșteam zona). Răspunsul meu a fost că „nu am bani să cumpăr dar mă voi uita ca să-l pot recomanda altor persoane interesate de stilul de viață ales de noi”. (Stilul de viață ales de noi nu este cu nimic mai special decât au avut-o bunicii noștrii, dar față de aceștia încercăm să avem grijă de mediul înconjurător și de sănătatea noastră, plus încercăm să nu ne „afundăm” prea mult în mentalitatea consumeristă – atât). Vizitând terenul respectiv, pot spune că „ne-a căzut fața”. :) Adică a fost dragoste la prima vedere. Nu cred că, contează foarte mult locația dar este vorba de zonă subcarpatică (400m înălțime față de nivelul mării) dar cu toate astea, microclimatul din valea respectivă este una specială. Alte avantaje ale terenului de 5000 mp erau (sunt) livadă existentă, pârâu, fântâni, o casă (deși la prima vedere este bună de demolare, am decis că o „resuscitez”), aer curat (primul oraș poluator se află la 45 km dar datorită pădurii dese care ne înconjoară, sperăm și simțim că se filtrează ușor aerul), pământ feril extrem de bun și nu în ultimul rând, deși locul pare ascuns, accesul este extrem de simplu. Pe o rază de 40-50 km avem cel putin 4 orașe mari și la maxim 20-25 km avem 3 orase mici. Un drum principal, foarte circulat este la doar 5-6 km. Zona este una foarte vizitată de turiști, fiind cunoscută pentru efectele benefice asupra sănătății datorită aerului sărat. Mai vreau să adaug că poate nici prețul nu are importanță, însă am ales să-l cumpăr, deoarece proprietarii au fost de acord să-l plătim în trei rate pe durata a 7 luni. Pentru noi este un preț usturător….dar plătindu-l în rate, ne este mai ușor. Astea ne-a făcut să luăm decizia ca în prima fază să „resuscităm” casa existentă, iar „coliba” visurilor noastre să o construim în funcție de timp și buget disponibil. Anul acesta vom construi (pe lângă renovare) una sau două căsuțe modeste cu diferite tehnici (naturale)

Mutarea…și ce am primit.

13055451_1815611175333835_4012487178010954318_n Comuna în care am locuit după ce ne-am mutat de la oraș, ne oferea aproape toate facilitățile unei vieți „confortabile” de la oraș. Adevărul este că încă aveam și avem de lucru pentru a ajunge la stilul de viață dorit de noi, amintit mai sus. După ce, în sfârșit am ajuns în situația în care avem propriul teren (credeți-mă, am stat la un moment dat 3 nopți – și nu exagerez – să găsesc dezavantajele acesteia și nu am găsit. Poate vor apărea în timp, dar deocamdată nu am găsit), a venit momentul să ne gândim la următorii pași și să ne organizăm. Adevărul este că la început, organizarea a avut de suferit. Acum parcă se așează lucrurile. Știți, până acum aveam senzația că stau în fața unei „porți” care nu se dschide. Acum, că s-a deschis „poarta”, văzând „paradisul” de dincolo de acesta, nu știam în ce direcție să „alergăm”. Am fi vrut să grădinărim, să renovăm, să construim, să avem grijă de câini (pui), să mai plantăm pomi, să reparăm gardul….totul deodată. Nu a mers. Așa că am început să grădinărim. Acum renovăm, încercăm să ne facem confortabili cu „cazarea”. Avem un cort de 4 persoane (mare, confortabil), unul de 2 persoane și o iurtă mongoleză de 5m diametru (prin bunăvoința unei prietene) și avem o casă în care foarte puțini orășeni s-ar muta. Terenul a stat 2 ani nelocuit. O parte din acoperiș, geamuri, etc a fost furat, iar ploile au cam distrus. Cum spuneam, casa părea „în comă”. Am decis să o „resuscităm”. Se pare că „respiră”…bine. :) Această casă va fi adăpostul nostru până vom construi „Coliba Verde din Ardeal”. Aceatsă casă va fi un exemplu de renovare și eficientizare a unei case tradiționale. Va fi o casă pentru oaspeți…o casă pentru prieteni. Gratuit pentru cei care ne-au ajuta si ne vor ajuta.

Vreau să vă spun că sunt un om care a petrecut mult timp în natură. După prima noapte petrecută pe acest teren, m-am trezit efectiv uluit. M-am trezit pe sunetul pârâului, și a multor păsărele (diferite). Prima oară am auzit asa ceva. După muuuulte nopți (de iarnă) obositoare, m-am trezit extrem de odihnit. Împreună cu soția descoperim zilnic plante noi. Fructe specifice pădurilor, plante medicinale, flori sălbatice. Prima oară am văzut (în libertate) pisică sălbatică. Am ocazia deseori, aproape zilnic căpriori, uliu, bufnițe, ciocănitoare (de foarte aproape). Probabil vor apărea si „dăunătorii” (mistreți, cârtițe, eventual urși), dar sigur vom găsi soluții să „conviețuim).

Copii nu au nevoie să iasă pe terenul de joacă. Totul e al lor. Toată ziua sunt în pârâu (construiesc baraje, etc), pe copaci, pomi (este un copac uscat, căzut peste pârâu care l-au denumit „podul piraților” :) ), ne ajută cu mare drag în activitatea zilnică.

Am început să cumpărăm sau să facem „schimburi” cu localnicii : ne ajută la arat, etc, îi ajutăm cu ce putem, cumpărăm de la ei lapte, cascaval…etc. Deocamdată vedem doar avantaje, un pas important spre stilul de viață ales. Deși unii ne consideră „hipioți, ciudați, inconștienți, martori al lui Iehova, nebuni” sau pur și simplu sunt invidioși, noi acceptăm. Ne place!

Spuneți părerea :

Păreri :

« Older posts